Mit csináljon, ha elromlik az idő grillezéskor

A májusi időjárás kiszámíthatatlansága miatt nemcsak a forró napsütésnek örülhetünk, de egyúttal tárt karokkal fogadhatjuk a szeles, esős napokat is. Ez utóbbiak különösen megnehezíthetik a grillezést, de adunk 4 tippet, hogy kijátszhassa az időjárást.


A meleg grill mellett máűjusban is öröm sürögni-forogni, de a változékony időjárási viszonok miatt nehéz előre tervezni. A meglepetések elkerülése végett jó időben fel kell készülni minden eshetőségre.

1. Készüljön fel, hogy a hűvösebb idő miatt a grill is lassabban melegszik majd. Legalább 20 perccel több felfűtési idővel számoljon, és sütés közben is folyamatosan ellenőrizze a hőfokot, nehogy a nagy szél lejjebb tornássza azt, és ezzel megzavarja a grill beljesének egyenletes hőeloszlását.

2. A hideg miatt nagyobb fütőanyag felhasználásra kell számítani. Ilyenkor több energiát emészt fel a stabilan magas hőfok fenntartása, ezért sütés előtt mindig pakoljon be extra fűtőanyagot (gázpalackot, faszént), nehogy a grillezés közepén fogyjon el az üzemanyag.

3. Erős szél vagy eső esetén is fontos, hogy a fedő a sütés végéig csukva legyen (a fedőn lévő szellőzőnyílásokat viszont nem kell bezárni). Ez különösen a faszenes grilleknél lesz fontos, mert azoknál a láng viselkedését és az égést még erősebben befolyásolja a légmozgás.

4. Ha mégis többször kell felnyitni a fedőt a sütés során, akkor készüljön fel arra, hogy ezzel arányosan megnő a sütés várható hossza is. Mivel a felnyitás során a levegő lehűti a rács fölötti hőmérsékletet, a grillnek extra időre van szüksége, hogy újra elérje a kívánt hőfokot. Még a legrövidebb felnyitás is legalább 1 perccel növeli a sütés idejét. 

Ha szeretné grilltudását magas minőségű, professzionális grilleken kamatoztatni, próbálja ki a Broil King első osztályú készülékeit és kiegészítőit, amelyekkel öröm a sütés.