Tűzforró blackfriday grillrajongóknak

Grillezni márpedig mindenki szeret! A hamburger, a nyárson sült, vagy zamatos BBQ húsköltemények, az egészséges szezonális, vagy épp ínyenc grillzöldségek, mártások, raguk egy kis füstös ízvilággal megbolondítva megdobogtatják a húsimádók, és vegánok szívét is! Kevesen tudják azonban, hogy grillezni nem csak nyáron, hanem egész évben lehet, erről a négy évszakos szenvedélyről szólnak a Grillpláza Black Friday grillsütő és grillkiegészítő ajánlatai.


Egy kis történelem

A négy évszakos grillezés gondolata talán meghökkentőnek hat, a kezdő grillesek és kibicek számára nehéz elképzelni, hogy a grillezés nem csak a forró nyárestéken jó mulatság. A hideg őszi és téli napokon Európában, a meleg szobában, a karosszékben hátradőlve könnyű elfelejteni, hogy a grillezés hagyománya már 1,8 millió éves, ekkor kezdett ugyanis a Homo erectus a tűzön húst sütni. A BBQ mai értelemben vett, Amerikában, majd Európában is népszerűvé vált formája sem új keletű. A Kolombusz Kristóf vezette spanyol felfedezők a Karib-térségben, egészen pontosan Hispanolia szigetén találtak rá a lassú füstölési eljárással ételt készítő bennszülöttekre. A taino és karib bennszülöttek zöld fát használtak a hús indirekt füstölésére. A hús elkészítése így akár 12 órát is igénybe vehetett, az eredmény viszont magért beszélt: lágy, szaftos, zamatos lett. A bennszülöttek kifejezése a hús lassú tűzön sütésére a „barbacoa” volt, és ezt a kifejezést vitték aztán a felfedezők magukkal észak felé.

Az Amerikából Európába vándorolt BBQ technikák végleges formája az USA szegényebb déli államaiban alakult ki, ahol takarmányigényes marha helyett leginkább sertést tartottak. A sertéseket szabadon engedték, hogy saját maguk számára találjanak élelmet. Ezek a „vándor” malacok soványabbak voltak, mint a takarmányos társaik, ezért húsuk megkövetelte a lassú tűzön sütést (hogy ne legyen rágós). Az amerikai polgárháború idején a déli BBQ a hazafiasság szimbólumává vált, és a déli államok tiltakozásul nem voltak hajlandóak sertéshúst exportálni északra, ehelyett büszkén fogyasztották a BBQ malachúst. Ez idő tájt terjedt el a BBQ délen, majd az egész országban.

A Magyarországon is egyre népszerűbb BBQ

Ahogyan a rövid grill történelemből is kiderült, a grillezésnek óriási a közösségteremtő és megtartó ereje, nem is csoda, hogy Magyarországon is egyre több tagot számlál a grill és BBQ fanatikusok közössége. A kezdő grilleseknek talán elképzelhetetlen, hogy családi rendezvény, házibuli, vagy kerti parti híján odaálljanak a grillsütő mellé, de aki egyszer egy picit komolyabban kezd el foglalkozni a grillezéssel, azt hamar beszippantja a kísérletezési kedv, és azon kapja magát, hogy a saját örömére füstöl, süt kenyeret, süteményt, vagy pizzát, természetesen a grillen!

Kezdő grillesből feketeöves grillmester

Ha a kezdeti lendület, és az akarat már megvan a „grill tudat tágítására”, a grillséffé avanzsálás első lépése az, hogy a séf megtalálja a tökéletes útitársat, egy olyan grillsütőt, amelyen a sütés minden perce öröm és élvezet.

Második lépés, de nem másodlagos szempont azoknak a grilleszközöknek az összeválogatása, amelyek a kedvenc receptek elkészítéséhez szükségesek, legyen az bárányborda, steak, pizza, vagy grillzöldség. És hogy mikor érdemes belevágni? Természetesen akkor, amikor mindenki más azt hiszi, hogy nincsen grillszezon, tehát a tél kezdetén, és nem csak azért, mert van elég idő az első tavaszi grillpartiig felkészülni a vendégek elkápráztatására, hanem azért is, mert a Grillpláza Black Friday akciójában november 27-éig minden minőségi grillsütő és számos grilleszköz szuper kedvezményes áron beszerezhető.