A meleg, sűrű sajtszósz gazdag ízvilága tökéletes kiegészítője a hideg téli esti baráti étkezésnek. Húsok mellé vagy perecek mártogatásához, de akár fondühöz is ajánlott. Ha szeretnél egy extra füstös aromát adni a sajtokhoz, mindenképpen faszenes grillen készítsd el.

Sajt mártogatós sörrel

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: 2

Sajt mártogatós sörrel

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 220 g Gruyère sajt
  • 440 g Velveeta sajt
  • 220 g krémsajt
  • 220 g mild cheddar
  • 220 g fehér cheddar
  • 230 ml sör
  • 115 ml tej
  • 1 kk worchestershire szósz
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek BBQ fűszerkeverék
  • ízlés szerint snidling
  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 120°C-ra, és tegyünk fel ezzel egy időben egy nagyobb öntöttvas edényt is, hogy melegedjen. 
  2. A sajtokat kockázzuk fel.
  3. Amikor az edény is átmelegedett, a vajat olvasszuk fel benne.
  4. Adjuk a vajhoz a lisztet és pirítsuk aranybarnára pár perc alatt.
  5. Ezután lassan adagoljuk az edénybe a sört, és utána a tejet. 
  6. Forraljuk 3-5 percig, amíg egy kicsit besűrűsödik.
  7. Ekkor mehet bele a mustár, a Worchestershire szósz és a krémsajt. Keverjük simára mielőtt hozzáadjuk a többi sajtot is.
  8. Fokozatosan adjuk hozzá a keverékhez a sajtokat, mindig egy marékkal egyszerre, majd keverjük, amíg szépen el nem olvad.
  9. Amikor az összes sajt elolvadt, jöhet a BBQ fűszerkeverék ízesítőnek, és ha kóstolás után még szükségét érezzük, mehet bele egy kevés só
  10. Ha minden az edényben van, zárjuk le a tetőt, már csak össze kell érniük az ízeknek. 
  11. Ezen a hőfokon süssük a sajtszószt 45 percig, amíg fel nem veszi a füstös jegyeket. Időnként keverjük át.
  12. Az idő letelte után, már ne is kevergessük még 25 percig. Ez idő alatt még inkább besűrűsödik és mélyül a füstös aroma is. 
  13. A snidlinget aprítsuk fel, és a melegen tálalt sajtszószra szórva kínáljuk kenyér, perec, nachos vagy hús, esetleg sült zöldség mellé.