A vízben végzett mozgás előnyei, avagy miért és hogyan fusson vízben

Valószínűleg számtalan cikket olvasott már arról, hogy mi a legjobb módja a fogyásnak, az izomtömeg növelésnek vagy a fittségnek. Viszonylag kevés cikk tér ki azonban a vízben végzett mozgás előnyeire. A legtöbb aerob mozgás (pl.: futás, gyaloglás, biciklizés vagy aerobic) sokkal hatékonyabb és sokkal több pozitív hatással bír szervezetére, ha azt vízben végzi. Ha nem rajong az edzőtermekért, de mégis fejleszteni szeretné erőnlétét, vitálkapacitását, általános fittségét és az se lenne gond, ha közben leadhatna pár kilót, akkor lehet, hogy a vízi edzéseket pont Önnek találták ki!


MIÉRT VÉGEZZEN VÍZI EDZÉSEKET?
Az úszás nagyon népszerű és rendkívül hasznos sport. A kocogáshoz vagy a kerékpározáshoz hasonlóan aerob fizikai tevékenység, amely javítja az állóképességet. Ezek a mozgásformák hozzájárulnak az egészségesebb és hosszabb élethez, jobb életminőséghez és általános közérzethez - sőt, ha ezeket a vízben végzi, sokkal hatékonyabb, szórakoztatóbb és változatosabb edzésekben lehet része. 

A vízi edzések, más aerob gyakorlatokhoz hasonlóan, számos krónikus betegség kockázatát csökkenthetik. A vízi edzések azonban azoknak is enyhülést nyújthatnak, akik már szenvednek az ilyen típusú problémáktól, például az ízületi gyulladástól, mivel a vízben végzett edzés kíméletesebb az ízületek számára, kevesebb terhelést jelentenek, hatásfokuk mégsem kisebb, mint a szárazföldi edzéseknek. 

A vízi edzések előnyösebbek az idősebb felnőttek és az idősek számára is. A National Library of Medicine által végzett hét hónapos kutatás során például megállapították, hogy a vízben végzett testmozgás javítja a csontok egészségi állapotát és sűrűségét a menopauza utáni életszakaszban lévő nők esetében. 

A fizikai előnyök mellett a vízi edzések bizonyítottan segítenek a mentális egészséggel küzdőknek is. Journal of Rehabilitation Medicine című folyóirat megállapította, hogy a meleg vízben végzett testmozgás segíthet a stresszoldásban, a szorongásban, a enyhíti a depresszió és más mentális problémák tüneteit.

MELYEK A LEGJOBB VÍZI EDZÉSEK?
Meglepődhet, hogy mennyi olyan mozgásforma létezik, amit alapvetően szárazföldön szokott végezni, de a víz alatt is jól kivitelezhető. Az olyan tevékenységek, mint a séta, a kocogás vagy a terpesz-zár szökdelés minden pozitív hatása érvényesül, ha vízben végzi azokat, ráadásul az Önt körülvevő víz ellenállása csak tovább növeli az edzések hatásfokát!

Ráadásul a víz megfelelő támaszt, stabilitást nyújt, így kisebb a kockázata annak, hogy edzés közben megsérülnek az ízületei és az izmai.

Íme néhány egyszerű gyakorlat, amelyet érdemes kipróbálnia vízben is:

- Oldalirányú karemelések

- Térdfelhúzás

- Lábemelés

- Lábtempó

HOGYAN ALAKÍTSON KI EGY HATÉKONY EDZÉSPROGRAMOT?
Az, hogy milyen vízi edzések lesznek az Ön számára megfelelőek, számos tényezőtől függ, például attól, hogy mi a célja, mit szeretne elérni, milyen típusú edzéseket kedvel, és milyen medencével vagy felszereléssel rendelkezik.

Kezdje nyújtással, bemelegítéssel, alacsony intenzitású átmozgatással. A bemelegítést követően itt az ideje egy olyan gyakorlatnak, amely felpörgeti a pulzusszámot. Ezeknek a gyakorlatoknak egy kicsit nehezebbnek kell lenniük, mint amit bemelegítéskor végzett, de nem szabad elérnie a komfort zónája felső határát. Ezután folyamatosan emelje az intenzitást és végezze az edzés nagy részét 70-80% intenzitással - ha szeretne rövid intervallumokra megemelheti ezt akár 90-95%-ra is. Az edzés végén lassítson és kényelmes tempóban vezesse le az edzést kb. 8-10 percen keresztül. Végül nyújtással, masszázzsal fejezze be a napi edzését. 

Végezhet úszást, gyaloglást, biciklizést vagy futást is a fentiek szerint. De hogyan? Ismerje meg az Endless Pools fitnesz medencéit, melyekben ellenáramoltató rendszer segítségével zavartalanul egy helyben úszhat, az opcionális futópad segítségével gyalogolhat vagy futhat, a könnyedén telepítheti víz alatti kerékpárral pedig megismerheti a víz közegében végzett biciklizés élményét. Látogasson el a SpaTrend ürömi vagy a Max City-ben található bemutatótermébe, ahol előzetes egyeztetés után kipróbálhatja a vízben végzett mozgásformákat.

Címkék: