10 őszi wellness tipp a testi-lelki egészségért

Lassan, de biztosan jönnek az őszi zimankós, szürke, sötét napok. Érdemes már most felkészülni ezekre a hetekre és bevezetni egy-két új szokást, hogy testünk és lelkünk könnyebben tudjon alkalmazkodni az őszi rövidebb és sokszor stresszesebb, pörgősebb napokhoz.


Hogy megkönnyítsük a változást, összeállítottunk 15 őszi wellness tippeket, hogy felkészülhessen a hidegebb hónapokra, és könnyedén megőrizhesse mentális és fizikai egészségét.

  • Kezdjen el D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt szedni. A D-vitamin nagy részét a napsugárzásból nyerjük, így a bevitelünk csökken, amikor hidegebb az időjárás, mivel az őszi, téli időszakban a legtöbb időt otthonunk melegében vagy munkahelyünkön töltjük. Ha úgy érzi, hogy keveset tartózkodik szabadban, egy D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő sokat javíthat hangulatán és az immunrendszere működésének is jót tesz!
  • Szánjon egy kis időt magára. Az ősz és a tél a természet eszköze arra, hogy azt üzenje nekünk, hogy itt az ideje kicsit lassítani. Kezdjen el naplót vezetni, vagy figyelje tudatosan a hangulatát, hogy jobban megértse, Önre milyen hatással van az évszakok és a természet változása. Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb relaxációs módszereket és alkalmazza azokat rendszeresen. Élvezze a napsütést a teraszán vagy kényeztesse magát egy kellemes hidromasszázzsal.

  • Erősítse meg immunrendszerét. Ehhez igyon sok vizet, mosson gyakran kezet, hogy megelőzze a megbetegedéseket, és egyen tápláló, egészséges ételeket.
  • Szervezzen már most programokat a hideg hónapokra. Télen hajlamosak vagyunk téli álmot aludni, ha nincsenek olyan dolgok, amelyek lefoglalnak minket. Menjen el korcsolyázni, túrázzon az őszi erdőben vagy nézzen meg egy kiállítást - a lényeg, hogy mozduljon ki és szerezzen új élményeket.
  • Hidratálja a bőrét. A zord időjárás kiszáríthatja a bőrét. Ne felejtse el jó minőségű bőrápoló termékekkel reggel és este hidratálni a bőrét, illetve a fényvédő krém se maradjon ki a napi rutinból.
  • Vásároljon az évszaknak megfelelő élelmiszereket. A cékla, a brokkoli, a káposzta, a padlizsán, a kelkáposzta, a sütőtök, a húslevesek, a sült tökfélék, a gyökérzöldségek és a párolt sötét leveles zöldségek mind rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Eheti ezeket párolva vagy grillezve is, a lényeg, hogy ne főzze agyon ezeket a zöldségeket, mert akkor elvesznek értékes tápanyagaik.

  • Maradjon aktív! Kényelmes dolog folyamatosan üldögélni, hol a munkaasztalunk, hol pedig a tévé vagy a számítógép előtt, de fontos, hogy a nap folyamán mozogjunk egy kicsit. Lehet ez egy kemény úszóedzés vagy más sport, de a levelek gereblyézése vagy a hólapátolás is számít!
  • Öltözködjön rétegesen, és védje a testét a szeszélyes időjárástól. Egy nagyon vastag pulóver helyett vegyen magára két vékonyabbat, így jobban tud alkalmazkodni az aktuális időjáráshoz. A sál, sapka, kesztyű, vastag zokni is elengedhetetlen, ha hidegebbre fordul az idő.
  • Ősszel is végezzen egy kis "tavaszi nagytakarítást". Pakolja ki a szekrényét, tegyen rendet a vendégszobában, és szabaduljon meg a felesleges limlomoktól.
  • Legyen kedves önmagához. Az ünnepek súlygyarapodást, a rövidebb nappalok rossz hangulatot, az influenzaszezon pedig betegséget okozhat. Hallgasson a teste jelzéseire, adja meg neki, amire szüksége van, és ne ostorozza magát! Kényeztesse magát, ha szüksége van rá. Próbálja meg a negatív gondolatokat pozitív gondolatokká alakítani és legfőképpen élvezze az ősz színeit, a téli csillogást és az életet!