Miben más a gőzkabin és a szauna gőze?

A gőz felfrissíti a bőrt, kitisztítja a pórusokat és jót tesz a légzőszervrendszernek is. A forró pára segít az eldugult orr és a nátha egyéb tüneteinek kezelésében, de vajon van különbség gőz és gőz között? Melyikkel tesz jobbat a testnek, a szauna vagy a gőzkabin gőzével?


A vitaindító kérdés sok ember számára csak elméleti, mert az eredménytől függetlenül sokan nem bírják elviselni a gőzkabinok fojtó légkörét. Ez pedig rögtön rá is világít a két helyiségben tapasztalható gőz közötti különbségre. Mert bár mindkét helyen meleg vízpárával találkozhat, azok hőfoka és mennyisége nagyon eltérő, akárcsak a helyiség alap páratartalma.

A szaunában a gőz csak kiegészítő elem, igény szerint akár el is hagyható. Az alapvetően száraz, forró környezetben nagyon alacsony, gyakorlatilag nulla a páratartalom, amely némileg enyhíthető a kövekre locsolt vízzel (körülbelül 20%-ra megy föl). Ez a gőz aztán gyorsan el is tűnik, bár könnyen pótolható és meg van az az előnye is, hogy illóolajokkal illatosítható. Hőfoka magasabb, mint amivel a gőzkabinban találkozhat. Mivel a gőz mennyisége csekély, a bőrre és a légzőszervekre gyakorolt hatása is alul marad a gőzkabinban tapasztalhatóval szemben.

A gőzkabinban ugyanis az átlag páratartalom ezzel szemben mindig 100% körül mozog, a mindenhol gomolygó gőz szinte beburkolja az embert, amitől nehézkessé válhat a légzés. A hőmérséklet nem olyan magas, mint egy szaunában, csak 40 fok, de a gőz többlet jelenléte miatt a gőzkabin hatékonyabb a bőr és a tüdő felszabadításában. Allergia vagy légzési nehézségek esetén ezt válassza. Ráadásul mivel már ezen a hőfokon is beindul az izzadás, a méregtelenítésben is segíthet a gőzkabin, bár az izzadás a környezet páratartalma miatt nem ad enyhet, nem hűti le igazán a bőrt. Emiatt kellemetlenebbnek érezheti a gőzkabint, mint a sokkal melegebb szaunát.