Pőre szaunázás, igen vagy nem?

A válasz biztos nagyban függ attól, hogy kit kérdezünk, és az is erősen befolyásoló tény, hogy az otthoni szaunában vetkőznénk pőrére vagy a szálloda vendégeit örvendeztetnénk meg kendőzetlen látványunkkal.


Nyilvános szaunáknál mindig ki van téve az az információ, ami a közös szaunában viselt ruházathoz ad valamiféle támpontot. Van ahol külön szaunáznak a nemek, ilyenkor teljesen természetes a meztelen szaunázás, bár sokan még ilyenkor is szívesen maradnak egy lepedő vagy törülköző takarásában. A fürdőruhától viszont még a legszemérmesebbeknek is érdemes megszabadulni. Miért?

A fürdőruhák anyagát nem extrém hőmérsékletre tervezték, sokkal hamarabb tönkre mennek a 80 fokos melegben, mint anélkül. Ráadásul ha már úsztál is benne, akkor a fürdőruhából elpárolgó víz jelenthet problémát. Még mindig a legtöbb helyen klór alapú vízfertőtlenítést használnak és ez a klóros víz párolog majd el a szauna melegében, ami nem éppen egészséges.

Ha tehát teheted mindenképpen vedd le a használt fürdőruhát, és egy szárazzal helyettesítsd, de még jobb, ha törülközőben vagy meztelenül lépsz a forróságba. Lepel és mindenféle takaró nélkül a test egyenletesebben melegszik és az izzadás is zavartalan, így biztosan beindul a pozitív szauna hatás!