Ezeket biztosan nem tudtad a szaunáról

A szauna több száz évre visszatekintő múltja bővelkedik érdekes, ma már meghökkentőnek számító vagy nagyon is megszívlelendő momentumban. Ezekből szemezgettünk.


A szauna több száz évre visszatekintő múltja bővelkedik érdekes, ma már meghökkentőnek számító vagy nagyon is megszívlelendő momentumban. Ezekből szemezgettünk.

Finnországban még ma is használnak olyan hagyományos szaunákat, ahol fa tüzelésével érik el a kívánt hőfokot. Ezek között is létezik kéményes és kémény nélküli változat. Ez utóbbi meglehetősen nagy füsttel jár, amit úgy próbálnak meg kiküszöbölni, hogy a felfűtés alatt üres helyiség tetején nyílást nyitnak, hogy itt távozhasson a füst. Használatba vételkor azonban ezt becsukják, hogy a meleg bent maradjon, így a bent ülők – ha nem is nagyon, de – füstölődnek is a melegedés mellett. További illataromára nincs is szükség.

A II. világháború előttig a szauna sokkal fontosabb szerepet töltött be az emberek életében. Télen – mivel itt volt mindig meleg víz – idejártak fürödni az emberek, és rendszeresen itt szültek az asszonyok is. Ez volt ugyanis a leghigiénikusabb hely a forró levegő baktériumölő hatásának köszönhetően.

Az 5 millió lakosú finneknél több, mint 3 millió szauna létezik: vállalatok és magánszemélyek egyaránt rendelkeznek saját szaunával, sőt a miniszterelnöknek még egy hivatalos szaunája is van, ahol politikai kapcsolatai építheti.

A fém fűtőtestek feltalálásával megnőtt a szaunában elérhető hőmérséklet száma, de ezzel együtt a modern szaunák már a helyiségben lévő nedvességet is képesek szabályozni. Ha ez nem így lenne, akkor a túlzottan forró nedvesség képes lenne megégetni a bent ülő bőrét.

A népi gyógyászat szerves része volt a szauna Finnországban, aminek tényét egyik közmondásuk is őrzi: „Ha a beteget nem gyógyítja meg a kátrány, az alkohol vagy a szauna, akkor meg fog halni.” A kátrány ez időben fertőtlenítőként használták.

Ha kérdésed lenne a számodra ideálos szaunák paramétereiről, keresd fel szakértőinket.

Címkék: