- írta: Peitli Csilla
Így tisztítsd a grillrácsokat!
- írta: Peitli Csilla
- 2015.08.07
A grill tisztására szánt időt teljesen elspórolni nem érdemes, de ha vannak olyan trükkök, amivel lerövidíthető a munka, akkor miért habozzunk a bevetésükben? A sütés közbeni tisztításhoz csak egy jó grillkefe kell, de a teljes takarításhoz már komolyabb segédletre lesz szükség.
A grill tisztására szánt időt teljesen elspórolni nem érdemes, de ha vannak olyan trükkök, amivel lerövidíthető a munka, akkor miért habozzunk a bevetésükben? A sütés közbeni tisztításhoz csak egy jó grillkefe kell, de a teljes takarításhoz már komolyabb segédletre lesz szükség.
A sütőfelület anyaga sokszor befolyásolja a takarítás mikéntjént. A kerámiaborításos felületeket erős kaparással megsérthetjük, ezért a grillkefe vagy a fémkaparó nem megfelelő eszköz a makacs szennyeződések eltávolításához. Ezeket érdemes előbb meleg vízben beáztatni egy lavórban vagy a mosogatóban, majd óvatosan áttörölni egy puhább szivaccsal.
Az ennél keményebb felületek, mint az öntöttvas vagy a rozsdamentes acél már elbírják a kaparást, de az éles kaparókat nem szabad túl magas szögben tartani, és az erős nyomástól is tartózkodni kell. Ezután egyszerűen egy puhább ronggyal át kell törölni a felületet.
Még ennél is egyszerűbb a dolgod, ha sütőlap vagy a rács mosogatógépben mosható. Egy mosószeres, langyos vizes áztatás után, tedd be a kívánt rácsokat a gépbe (ne legyen túl zsúfolt a gép, hogy a víz minden oldalról kifejthesse hatását), és indítsd el egy magas hőfokos programot.
Az égőfejek körülötti terület tisztítása előtt ügyelj arra, hogy a grill le legyen zárva. Ezután mosószeres szivaccsal töröld át a felületet. Az öblítésnél figyelj az elektronikára, és a rozsdásodás elkerülésére érdekében bizonyosodj meg róla, hogy szárazon hagyod ott a grillt.