Hungarikum lett a sokoldalú akácméz

Sokáig ment a vita az akácfa és akácméz jövőjéről az európai színtéren, de egy huszáros vágással megoldódott a kényes kérdés. Az akácfa és a méhek szorgos munkája által összehordott méz már védett hungarikumnak számít.Elsőre talán nehéz megérteni, hogy a nálunk különösen nagy becsben tartott fa és méz miért szúrta sokak szemét, de elég csak belegondolni, hogy az akác nem őshonos fajta Európában és máris jobban érthető a túlzott elterjedésétől félők aggódása.Az akác azonban rengeteg pozitív tulajdonsággal is bír, amit elsősorban méz formájában bárki magához is vehet. A gyönyörű, aranyló folyam nemcsak különösen ízes, de több egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Segít a gyomorfal védelmében és a máj optimális működésében, vese és húgyúti problémák (de nem bakteriális fertőzés) esetén is hasznosnak bizonyul és külsőleg alkalmazva is sokat tehet a sebgyógyulás előmozdításáért. Álmatlanság ellen és stresszoldásra is kiválóan használható, ehhez nem is kell mást tenni, mint napi egy kanál mézet teában (a legjobb a kamillatea) vagy egy pici almaecetben feloldani és még reggeli előtt bevenni. Az akácmézet tehát külsőleg és belsőleg is egyaránt érdemes felvenni a házi patikaszerek közé, de ezzel még nincs vége a fa érdemeinek. Virága nyersen is fogyasztható, a paleo diéta tökéletes édessége lehet önmagában is, magas cukortartalmánál fogva, de szörpöt, teát is készíthetünk belőle. Az akácfa kérge pedig antioxidánsban gazdag és gombaölő hatása is van, ezért teakánt érdemes fogyasztani.


Sokáig ment a vita az akácfa és akácméz jövőjéről az európai színtéren, de egy huszáros vágással megoldódott a kényes kérdés. Az akácfa és a méhek szorgos munkája által összehordott méz már védett hungarikumnak számít.

Elsőre talán nehéz megérteni, hogy a nálunk különösen nagy becsben tartott fa és méz miért szúrta sokak szemét, de elég csak belegondolni, hogy az akác nem őshonos fajta Európában és máris jobban érthető a túlzott elterjedésétől félők aggódása.

Az akác azonban rengeteg pozitív tulajdonsággal is bír, amit elsősorban méz formájában bárki magához is vehet. A gyönyörű, aranyló folyam nemcsak különösen ízes, de több egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Segít a gyomorfal védelmében és a máj optimális működésében, vese és húgyúti problémák (de nem bakteriális fertőzés) esetén is hasznosnak bizonyul és külsőleg alkalmazva is sokat tehet a sebgyógyulás előmozdításáért.

Álmatlanság ellen és stresszoldásra is kiválóan használható, ehhez nem is kell mást tenni, mint napi egy kanál mézet teában (a legjobb a kamillatea) vagy egy pici almaecetben feloldani és még reggeli előtt bevenni.

Az akácmézet tehát külsőleg és belsőleg is egyaránt érdemes felvenni a házi patikaszerek közé, de ezzel még nincs vége a fa érdemeinek. Virága nyersen is fogyasztható, a paleo diéta tökéletes édessége lehet önmagában is, magas cukortartalmánál fogva, de szörpöt, teát is készíthetünk belőle. Az akácfa kérge pedig antioxidánsban gazdag és gombaölő hatása is van, ezért teakánt érdemes fogyasztani.

Címkék: