Mi? Grillezett szusi?

A grillezés a japán konyhában is fontos szerepet tölt be, de pont a szusira nem igazán jellemző. Milyen akkor mégis egy grillezett szusi? Hogyan készül és megéri vele foglalkozni? A Sushi Sei étterem szakácsa bevezet a rejtelmekbe!


A japánok által kedvelt szusi az esetek döntő többségében nyers töltelékeket tartalmaz. Általában nem hőkezelik a zöldségeket és a halat sem, bár ez alól az angolna például kivétel. Az ország első online grill kiállításán és vásárán a hagyományos ízek mellet a kísérletez is szerepet kapott, így egy rendhagyó, grillezett szusi is felkerült a repertoárba. Az első videóból jól látszik, hogy az autentikus alapok (rizs, alga lap) mellé ezúttal grillen sütött lazac, paprika és spárga kerül. A gyors előkészítés után pedig jöhet a szusi tekercs összeállítása!

A bőrösen grillezett lazac még egy házi készítésű teriyaki szószt is kapott mielőtt feltekerték volna. Mellé került a spárga, a paprika és a friss, üde roppanósságot képviselő, nyers uborka. A hatalmas futomaki tekercselése kezdőknek okozhat némi kihívást, de Nyul Tamás, a Sushi Sei szakácsa részletes iránymutatása megkönnyíti majd a munkát.

Ha kedvet kaptál te is a rendhagyó szushi elkészítésével, akkor a grillezésnél ezentúl a szusi alapanyagra is gondolhatsz. A hozzávalók előkészítése után már csak pár percet vesz igénybe a tekercsek összeállítása, ami csak elsőre tűnik nagyon bonyolultnak. A videóból jól látszik, hogy a második tekercset már egy szűz kéz végezte. Vezse Roland a SpaTrend alapítója már elsőre is kiválóan vette ezt az akadályt.

Csatlakozz te is, legalább virtuálisan, a grillnaphoz és less el minél több grillezési trükköt és praktikát!