A kamado grillek begyújtása

Az egyre szélesedő grillválasztékban a fémek mellett megjelent a kerámiagrill, ami egyedi kinézetével, rendkívüli hőtartásával egy autentikus ízélményével hódítja meg a profi és amatőr szakácsokat. A kamado grillek sajátos formája miatt a megszokottól eltérő kihívásokat tartogat, de ha nem félsz kipróbálni az újat, rengeteg örömet és finom falatot tartogat majd számodra ez a grill.

 


A kamado grill egy tojásdad alakú kerámia grilltípus, aminek vastag, hőtartó anyaga lehetővé teszi, hogy kevés tüzelőanyaggal is hosszan és egyenletes hőfokon grillezhess. Ehhez azonban először is be kell gyújtani a grillt, ami onnantól már szinte önjáró módon működik. A tető lezárása után ugyanis minimális szénnel órákig grillezhetsz, így kevés beavatkozást igényel a grill használata. Hogyan lépj át tehát az első akadályon, a begyújtáson?

Elektromos grillgyújtó

A legkisebb munkával és macerával az elektromos gyújtók járnak. A Looftlighter vagy a keg grillekhez kifejlesztett elektromos eszközök, szó szerint, percek alatt képesek a fekete szénből vörösen, majd fehéren izzó rögöket készíteni. Bármennyire is egyszerű a használatuk, azt ne felejtsd, hogy áram nélkül nem számíthatsz rájuk, így korántsem lehet minden helyzetben és környezeten előkapni őket. Ráadásul fel is melegedhetnek használat közben, ezért elpakolás előtt állatok és gyerekek elől elzárva kell pihentetni.

Faszén gyújtó

Áramot és különösebb odafigyelést sem igényel a faszén gyújtó használata, hiszen a végletekig egyszerű szerkezetről van szó. A begyújtó kürtő titka alapjában és kiképzésében keresendő, ami úgy irányítja a levegőt, hogy a lángok hamar fellobbanjanak és izzásba hozzák a rendszert. A kürtőben felélesztett lángok aztán rövid idő alatt izzó faszenet kreálnak. Ezt a kürtő segítségével aztán könnyedén a grillhez viheted. Egyetlen igazi hátránya sincs, bárhol használhatod, de az tény, hogy egy kicsivel tovább tart a faszén felizzítása, mint az elektromos gyújtóval.

Gyújtófolyadék

Ma már ezen a területen is jelentős fejlődés tapasztalható, de még mindig nem ajánlhatjuk teljes megnyugvással ezt a begyújtási módszert. Ezek a gyúlékony folyadékok (vagy begyújtó kockák) rendkívül éghetőek, ezért fokozott odafigyelést igényelnek és akár meg is változtathatják az ételek ízét. Ha teheted, inkább nélkülük gyújts be, még ha úgy tovább is tart a sütési hőmérséklet elérése.

Ha a megfelelő begyújtási módszert megtaláltad, akkor már csak az alapanyagot kell kiválasztani. Mi a kiváló minőségű faszénre esküszünk, ami magas hőmérsékleten és tisztán ég, kevés hamut hagyva maga után. A brikettek ugyan egy kicsit tovább égnek, de nem képesek olyan magasra tornászni a hőfokot, emiatt érdemes tiszta, szinte csengő hangú faszénnel begyújtani a kamado grillt.

Szeretnéd kipróbálni milyen egy kamado grill sütési teljesítménye és milyen extra ízeket csempész az ételekbe? Használd ki az akciónkat és szerezd be a Kamado Chef 19-et kedvezményes áron!