Enélkül neki se kezdj a téli grillezésnek

A téli grillezés csak első hangzik igazán rémisztőnek, amint kipróbálod, garantáltan rákapsz majd az ízére. A meleg grill mellett állni a hidegben nemcsak azért kifizetődő, mert szabad tűzön készült finom étel lesz a jutalmad, de élvezheted a természetet, a kézzel végzett munka örömét és visszahozhatod a nyári partik hangulatát barátaiddal. Van azonban egy dolog, amit feltétlenül meg kell tenned mielőtt begyújtanád a grillt!


Ellenőrizd a fűtőanyag mennyiségét! Ilyen egyszerű! Akár gázzal, akár faszénnel fűthető a grilled, mindenképpen készülnöd kell arra, hogy a hideg hónapokban megnövekszik a grilled szokásos fűtőanyag éhsége. Ez a félig fedett és a teljesen szabadon álló grillekre egyaránt vonatkozik, ezért nem is érdemes elkezdened, ha nincs elég tartalékod, nehogy a sütés közben derüljön ki, kevés lesz a fűtőanyag.

Arra készülj, hogy már a felfűtés is tovább tart majd, hogy pontosan mennyivel az nagyban függ a szél erősségétől és a külső hőfoktól. Ha olyan meleg a grillrács fölötti rész, hogy pár másodpercnél tovább nem tudod ott tartani a kezed, akkor kezdődhet a sütés.

A gázgrillek esetén könnyebb dolgod van, hiszen itt bár több gáz fogy majd, a rendszer automatikusan adagolja, különösebb feladatod nem lesz vele. A faszenes grilleknél viszont gyorsabban kell adagolnod a faszént, hogy szinten tartsd a kívánt hőfokot. A faszént mindig száraz, jól szellőző helyen őrizd, és csak akkor vedd elő, amikor szükséged lesz rá. Egy extra zsák még a kiváló hőtartásukról híres kerámia grillek esetén is elkel a hidegben. Sütés előtt tehát mindig ellenőrizd, hogy mennyi fűtőanyag áll rendelkezésedre és szerezz be vésztartalékot a biztonság kedvéért.

Van azonban pár dolog, amivel csökkentheted a fogyasztás mértékét, mik ezek?

  • Szigeteld a grillt. Használj tűzálló anyagot, hogy körbekerítsd a grillt, ezzel növelve a hőtartó képességét.
  • Mindig tartsd zárva a tetőt. Felfűtésnél és sütésnél is, még akkor is, ha ezt nyáron nem tennéd meg, például hamburgerek grillezésénél.
  • Ne nyitogasd a tetőt, csak ha abszolút muszáj. Nem a szemeddel sütsz, és ez télen még inkább igaz. Minden felnyitás – különösen erős szélben vagy havazáskor – percekkel hosszabbítja meg a sütési időt.
  • Folyamatosan lesd a grill hőfokát, és ha csökkenést tapasztalsz növeld a fűtőanyag mennyiségét vagy a sütési hőt.

A téli grillezés gyümölcsöző, de munkás hobbi, ami egy kicsivel több odafigyelést igényel. Mindazonáltal nagyon megéri az extra munkát, ezért ha még nem próbáltad ki, csak biztatni tudunk, hogy fedezd fel a téli sütés minden csínját-bínját!