Profilom 2017. október 21. Szombat - Orsolya

Profi tippek a nyárshasználathoz


A nyársonsült éltelek népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, de a falatnyi darabokból álló oszlop elkészítése több buktatót is rejt magában. A hús könnyen kiszárad és a zöldségek is forognak a nyárson, így nehezítve az étel megfordítását. Mit tehetsz ezek ellen?

 Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A húsok kiszáradása ellen a sütés gondos megfigyelésével és a megfelelő időzítéssel segíthetsz legkönnyebben, de ha nem szeretnéd állandó felügyelet alatt tartani a készülő étel vagy nem vagy biztos a dolgodban, két aprósággal is megkönnyítheted a grillezést. Az egyik a pácolás: a húst a sütés előtt legalább fél órára pácold be valamilyen olajos alapú pácba, ami szaftosan tartja a húst. A másik a falatok mérete és elhelyezkedése: se a zöldséget, se a húst ne vágd túl kicsire. Minél apróbbak, annál könnyebben kiszáradnak, ezért 2x2 cm-nél ne legyenek kisebbek az egyes hozzávalók. Ezeket húzd úgy nyársra, hogy az egyes darabok mindig összeérjenek, ne legyen köztük üresjárat. Ha e mellé még az alacsonyabb hőfokon hosszabb ideig tartó sütést is beveted, garantált a siker.

A nyársak kérdésére is létezik egyszerű megoldás. A Broil King v-alakú nyársa például tökéletes, hiszen úgy rögzíti a húst és a puhább zöldségeket is, hogy azok nem tudnak elmozdulni forgatás hatására sem. Ha ez nem áll rendelkezésedre vagy nincs belőle elég, akkor használj bambusznyársat, de ne egyet, hanem kettőt egyszerre. A nyársakat használat előtt mindig áztasd be (hogy ne égjenek meg a grillen), majd a falatok jobb és bal oldalához közel is szúrj be egyet-egyet. Ez a kettőzős technika hatékonyan megelőzi a forgást, és neked is könnyebb dolgod lesz a mozgatásukkal.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook