A grillboom kezdetei

A grillezés ősidők óta az ételkészítés egyik legkedveltebb módja, de a konyhaművészetben csak néhány kultúrkörben volt bérelt helye. A grillezés a legtöbb helyen újra-felfedezésre szorult. Az Amerikában népszerű grillekre ez határozottan igaz.


A grillezés ősidők óta az ételkészítés egyik legkedveltebb módja, de a konyhaművészetben csak néhány kultúrkörben volt bérelt helye. A grillezés a legtöbb helyen újra-felfedezésre szorult. Az Amerikában népszerű grillekre ez határozottan igaz.

Hogy ma mégis ilyen népszerűek a gázzal vagy faszénnel működő grillek, az nagyrészt egy George Stephen nevű férfinak köszönhető. Ő volt ugyanis az, aki a '40-es évek végétől tömegesen kertvárosba költöző amerikaiak szabadtéri sütéshez való kedvéhez megtalálta a megfelelő formát. Maga is elhivatott kerti parti rajongó, aki a forgalomban lévő sütőeszközöket szerette volna modernizálni és hatékonyabbá tenni. A Weber vállalat munkásaként nem volt megelégedve az akkori grillek teljesítményével, így egy új készüléket tervezett, ami magán viselte a ma is kapható gömbgrillek minden emblematikus jegyét.

Ez a fedővel, szellőzővel ellátott új konstrukció sokkal jobb hőszabályozást tett lehetővé, aminek hatására a műkedvelő szakácsok előtt is megnyílt a lehetőség, hogy a kerti partik sztárjaivá váljanak. Az olcsó brazier grilleket felváltotta ez az új típus, ami csak tovább növelte a grillezés népszerűségét. A fejlesztések tehát nem állhattak le. A '60-es években William G. Wepfer és Melton Lancaster a faszenes grilleket újragondolva előálltak a természetes gázokkal működő változattal, amelyek tovább egyszerűsítették a grillezést. A '80-as évek is hoztak egy újítást Bill Bestnek köszönhetően, aki a kerámia égőkkel tette egyenletesebbé a sütést.

Ha te is csatlakoznál az egyre több taggal büszkélkedő grillezők népes családjához, látogass el a grillpláza.hu-ra, ahol a legjobb minőségű faszenes és gázgrillek várnak!

Címkék: