Tetővel vagy nélküle grillezzünk?

A professzionális grilleknek mindig van teteje, ami nemcsak az eső és a bogarak ellen védi az éppen használaton kívüli eszközt, hanem a sütésben is segít. Vagy mégsem? Tetővel vagy enélkül grillezzünk?


Vannak, akik a zárt tetővel való grillezésre esküsznek, míg mások szeretik látni, hogyan készül az étel. Az igaz, hogy nyitott tetővel jobban kontrollálható a sütés, hiszen a szemünk előtt zajlik a folyamat, de így elveszik egy fontos hatás: az egyenletes hőeloszlás. Éppen ezért a válasz nem egyértelmű igen vagy nem, nagyon is függ attól, hogy mi sül a rácsokon.

Ökölszabályként elmondható, hogy nyitott tető mellett érdemes sütni a húspogácsát, a zöldséget vagy a tengeri herkentyűket. Ezek sütési ideje csekély, és tető nélkül is gond nélkül átsülnek.

Vastagabb és nehezebben sülő húsoknál viszont szinte mindig a zárt tető a megoldás. BBQ bordát ennél vagy egyben sült csirkét? Akkor készülj a hosszú és vak sütésre. Hogy alaposan és minden oldalról egyformán süljenek, ezeknél az ételeknél fontos a zárt rendszerű sütő hatást. Nézegetni, tehát a tetőt nyitogatni sem érdemes, mert minden lopott pillantás legalább 1 perccel meghosszabbítja a sütési időt.