3 dolog, amit ne viselj a szaunában

Egyre rövidülnek a nappalok, és már a kora délután fényét is elveszi a sötétség. A téli rosszkedv ilyenkor szedi igazán az áldozatait, de te ne legyél idén köztük. Vedd fel a harcot a letargiával és inkább egy szaunában dobd fel a kedélyedet. Csak arra ügyelj, hogy ez a három dolog ne legyen nálad!


Ékszerek
A szauna meglátogatása előtt célszerű minden ékszert és fém kiegészítőt letenned. Ez a testékszerekre is vonatkozik, hiszen a finn szaunában nem egyszer 90-100 fok is uralkodik, amitől erősen felmelegszik a fém és égési sérülés lehet belőle. A fa, csont ékszerek és testre, bőrre simuló fémek általában nem okoznak problémát, de nem éri meg kockáztatni. Hagyd, hogy a tested egy rövid időre visszatérjen természetes állapotába, és ne a megjelenéssel foglalkozz. Amíg bent vagy add át magad a gondolataidnak és érzéseidnek.

Telefon
Bár ma már szinte sehova nem megyünk telefon vagy okos eszköz nélkül, a szaunába ezek nem valók. A szerkezeteknek nagyon nem tesz jót a forróság, pláne ha még a felöntés gőze is ellepi a kamrát. Arról nem is beszélve, hogy legalább ebben a 20 percben lépj ki taposómalomból és a gondok, elvégzendő feladatok helyett a jelennel foglalkozz. A telefont, okos órát vagy bármilyen érzékeny műszert pedig egyszerűen hagyd kint. Ne kockáztasd azok épségét, mert egy rövid időre sem szeretnél lekapcsolódni a külvilágról!

Kontaktlencse
A kontaktlencse modern korunk egyik kiváló vívmánya, de nem minden esetben érdemes rátámaszkodni. Hagyományosan ilyen hely a masszázsmedence és a szauna is. Ha a forró helyiséget készülsz felkeresni, vedd ki a lencséket (és inkább válts szemüvegre, ha nagyon muszáj), mert könnyen alámennek a baktériumok, vírusok és egyéb mikroorganizmusok, amelyek fertőzést, hegesedést és látásromlást eredményezhetnek. A párában és melegben gazdag környezet hatására ezek a problémát okozót apró lények megtelepednek a lencse és a szem közötti védett területen és gond nélkül szaporodnak. Még a fürdésre vagy épp ivásra teljesen alkalmas víz is tartalmazhatja a szemre legveszélyesebb fajokat (acanthamoeba), amelyek a felöntővíz gőzével bejuthatnak a lencsék mögé.

Ha a kontaktlencse mégis bent maradt, ezekre a jelekre figyelj:

  • erős szemfájdalom
  • szempirosság, ami a megszokott szemcsepp hatására sem múlik
  • homályos látásromlást
  • kontaktlencse behelyezésekor fokozódó fájdalomérzés

Bármelyiket is tapasztalod, vedd ki azonnal a lencsét és menj orvoshoz. De jobb, ha már eleve nem is kockáztatsz! Ezért jól teszed, ha mindig kiveszed őket úszás és szaunázás előtt is, mert bár a szauna magas hőmérséklete a legtöbb vírus és gomba ellen védelmet jelent, mindig van kivétel, amelyek ellen a a leghatásosabb gyógymód a megelőzés.