Profilom 2018. január 16. Kedd - Gusztáv

Erre figyelj, ha ételt rendelsz „elvitelre”


A szigorú időbeosztás miatt nem mindig jut idő arra, hogy megfelelően gondoskodj a munkahelyi étkezésedről. Ilyenkor jönnek a kész vagy félkész ételek, a szendvicsek és a közeli helyekről rendelt fogások. Bár a házhoz, munkahelyre hozott ételek egyszerűséget képviselnek, az egészséges étkezés szempontjából igazi aknamezőnek számít.

A diéta felrúgása

Ha valamilyen speciális étrenden vagy (akár önszántadból, akár orvosi utasításra) nagyon nehéz olyan ételszállítót találni, amely pont a te igényeidnek megfelelő kombinációkat ajánl. Könnyű tehát beleesni a „majdnem ugyanolyan” vagy a „most már úgy is mindegy” csapdájába, pedig egy kis tervezéssel és előre gondolkodással kiküszöbölhető lenne ez a csorba. De ha nem is találod ki előre az aznapi menüt, semmiképpen ne várj a választással a mardosó éhség beköszöntéséig.

Hidegen a meleget

Egészen másfajta veszélyt jelent a megfelelő hőmérséklet betartása. Ha meleg ételt rendelsz, akkor lehetőleg melegen edd is meg, vagy tedd be azonnal a hűtőbe. A szobahőmérsékleten kint hagyott étel egészségügyi szempontból is kifogásolható, arról nem is beszélve, hogy a pörkölt hidegen messze nem az igazi. Az alapvetően meleg étel hidegen való fogyasztása gyomorproblémákhoz vezethet, és még a finom étel illúzióját is elveszíted.

Ügyelj az adagokra

Elvitelre kért ételek esetében hamar túlzásba esik az ember, pláne, ha már a rendelés leadásakor is éhes. A szem sokszor többet kíván, mint amennyit a gyomor vagy a jóérzés még elviselne. Bármilyen ínycsiklandónak is tűnik egy hatalmas pizza és utána egy desszert, őrizd meg a higgadtságod, és gondolj a mértékre. Ha nem eszel meg egy egész pizzát különben sem, akkor nem biztos, hogy most kell elkezdened, bármilyen ígéretesnek is tűnik az éppen kedvezményes ajánlat. Maradj a realitások talaján!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook