Műtét utáni lábadozásban is segít a masszázsmedence

Bármennyire is a luxussal, pihenéssel és relaxálással azonosítjuk ma már a masszázsmedencéket, az első darabokat konkrét orvosi céllal, terápiás kiegészítőként alkották meg a Jacuzzi fivérek. Az azóta eltelt idő és a folyamatos fejlesztések csak még tovább növelték a medencék egészségügyi előnyeinek számát, ezért krónikus megbetegedések és műtétek után is egyre többen javasolják a használatot.


Egy 2011-es tanulmány, amiről a Physical Medicine and Rehabilitation újság számolt be, kiemelten foglalkozik a vízterápia hatásával a térdműtétek után. A kutatást vezető Dr. Thoralf Liebs szerint nem is kérdés, hogy hatalmas segítség a sérült vagy műtéti beavatkozás utáni területek lábadozásához a hidromasszázs terápia, ezért elsősorban arra koncentrált a kísérlet, hogy mikor érdemes bevonni a medencét is a gyógyeljárásba. A több csoportra osztott páciensek beszámolóit összegző tanulmány azt mutatta, hogy minél korábban érdemes elkezdeni a masszázsmedencés terápiát. A legtöbb pozitívumról azok számoltak be, akik a műtétet követő 6. napon már megkezdték a medencék használatát. Ők a fájdalom csökkenéséről, a merevség mérsékléséről és a duzzanat lelohadásáról számoltak be.

A mozgásszervi és különösen az ízületi (boka, csípő, térd, de csigolya) műtétek után tehát, amint a seb bezáródik, érdemes elkezdeni a vizes terápiát. A víz felhajtó ereje leveszi az állandó gravitációs nyomást a sérült területről, ami így csökkentett terhelés mellett „járatódhat” be. Ugyanakkor ott van a nagy víztömeg természetes nyomóhatása, ami ugyancsak a gyógyulás gyorsítását segíti. Ez a nyomás a sérült területre nehezedik és nem hagyja, hogy ott felgyűljön a folyadék, ami kellemetlen feszítő érzést kelt, nehezíti a végtag használatát és persze lassítja a felépülést, rontja a komfortérzetet.

És van még egy ok, amiért meg kell fontolni a masszázsmedence használatát. Ez pedig, hogy a sérült területek óhatatlan kímélésével, más izomcsoportokra a megszokottól jóval nagyobb terhelés került, és ez újabb izomlázakat, gyulladásokat és fájdalmakat okozhatnak. Ezek kivédésére és az extrém terhelésnek kitett izomlazítására is alkalmas a napi 20 perces fürdés.

A vízben végzett gyógytorna és a megfelelő erősségű befúvók helyes használata tehát jelentősen gyorsítja a műtét utáni felépülést és az idült problémák kezelésében is szerepe van, ezért érdemes az orvossal egyeztetve ezt a wellness eszközt is bevonni a gyógyulási folyamatba. Akár egy saját masszázsmedence beszerzését is megfontolhatod, hiszen az idő előrehaladtával egyre nagyobb hasznát veszi majd az egész család a medence pihentető, kényeztető és egészségmegőrző szerepének!