Eddzen a nyári forróságra masszázsmedencével

Hogy a masszázsmedence kiváló az edzés utáni levezetéshez, azt már rég óta tudjuk. Egy 2015-ös tanulmány viszont arra is rávilágított, hogy a meleg víz nemcsak a bemelegítésben és a levezetésben segítheti az aktív sportolókat, hanem az állóképességük javításában is.


A Frontiers of Physiology-ban jelent meg a publikáció a wales-i Bangor Egyetemen végzett tanulmányról, ami a meleg vizes fürdő hatását vizsgálta a melegben végzett fizikai aktivitás után. A résztvevők felfűtött helyiségekben futottak 40 perceket, amit egy 40 perces masszázsmedencés szekció követett.

Ez az extrém igénybevétel már hat nap alatt is egyértelmű változásokat hozott, mégpedig pozitívakat. A test sokkal jobban teljesített melegben, mint korábban. A szervezet az edzés utáni fürdőnek köszönhetően egyre jobban tolerálta a magas hőfokot, és képes volt tovább alacsonyan tartani a test maghőjét az aktivitás alatt.

Ezzel javult a résztvevők állóképessége és teljesítménye, pedig az edzésük intenzitása nem javult. Ha valaki nyári versenyre, maratonra készül, vagy csak szeretné folytatni a kánikulában is a megszokott kültéri edzését, akkor egészítse ki a gyakorlatot a masszázsmedencével. Edzés után a levezetést tegye át a forró vízbe, hogy javulni teste hőtűrő képessége, amit a nagy melegben kamatoztathat.

Konzultáljon orvosával mielőtt belevágna a terápiába, de ha teste képes lekövetni a hőmérséklet változásokat, csak nyerhet a forró vizes fürdővel. A kellemes masszázsprogramokról nem is beszélve.