Új zöldségre vágysz? Egyél kaktuszt!

Ha már unod, hogy rendszeresen csak ugyanazokat a zöldségeket eszed és hiába variálod őket, bármennyire is tűnik furának, van egy tippünk: próbáld ki a kaktuszt.


Ha már unod, hogy rendszeresen csak ugyanazokat a zöldségeket eszed és hiába variálod őket, bármennyire is tűnik furának, van egy tippünk: próbáld ki a kaktuszt.

A kaktuszról semmiképpen sem az juthat elsőre eszedbe, hogy zöldségként fogyasztható, inkább a szúrós tüskéi villannak be, amelyek miatt elképzelhetetlennek tűnik a fogyasztása. Ez azonban nem így van.

A kaktusz levelei vagy a nopálkaktusz, más néven fügekaktusz gyümölcse igenis ehető, sőt, Közép- és Dél-Amerikában mindkettő igen finom csemegének számít, de vannak olyan növények is, amelyeknek a szára vagy virága is fogyasztható. 

A kaktusz előkészítésekor azonban fokozott figyelemre lesz szükséged. A tüskéket és egyéb nem kívánatos részeket egy éles késsel távolítsd el olyan mozdulatokkal, mintha répát hámoznál. Ezután mosd meg hideg víz alatt, majd a többi részét hámozd meg egy hagyományos konyhai hámozóval. 

Ezután már akár egészben, akár felaprítva is megfőzheted. A kaktusz remek alapanyag salátákhoz, de sütve, párolva köretnek is tökéletes, mindemellett levesbe is igen ízletes alapanyag. Amellett, hogy jó az íze, a kaktusz szervezetedre is jó hatással lesz. 

Gyulladáscsökkentő és vírusölő tulajdonságai mellett szinte alig van benne kalória, tartalmaz viszont A-, C- és K-vitamint, kalciumot és káliumot is. Mindezek által jó hatással van a cukorbetegségre és a magas koleszterinszintre is. 

És ha ez még mindig nem lenne elég, a kaktusz kifacsart leve még a másnaposságra is gyógyírt jelenthet. 

Címkék: