Kiegyensúlyozott életmód – kiegyensúlyozott én

Tapasztalataim szerint, sokan összekeverik az egészséges étkezés, a diétázás és a koplalás kifejezését. Jól lakni ugyanis nagyon is lehetséges – csak az nem mindegy, hogyan, és milyen alapanyagokból készült ételekkel!


  1. Változatos étrend

Akármilyen diétás módszerrel is próbálkoznánk, a következő mondattal minden egyes használati leírásban találkozni fogunk: Jelen készítmény nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet, csak annak kiegészítéseként alkalmazandó.

A változatos étrend húsevők, vegetáriánusok, vagy épp paleo típusú diéták esetében is megvalósítható. Nekem a ’minden rendszertől eltérő’, teljes mértékben saját szükségleteimre szabott étrend vált be: mivel peszketáriánus étrendet követek (azaz halat, tojást és tejtermékeket fogyasztok, húst azonban nem), fontos volt számomra, hogy rátaláljak néhány ízletes, laktató, ugyanakkor egészséges és mindennap fogyasztható hozzávalóra. Napi szinten többféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok, a nehéz, szénhidrátban gazdag köreteket pedig alacsony kalóriatartalmú, azonban borzasztó finom és sokszínű hozzávalókkal helyettesítem. Ilyen például a bulgur, a kuszkusz, a sokféle joghurt, chia mag, mandula, stb. Én azt tartom, hogy mindenkinek arra kell törekednie, hogy saját rendszerét építse ki, ami a személyes körülményeinek, igényeinek és adottságainak keresztmetszetében is megállja a helyét.  

  1. Kisebb, de táplálóbb adagok

Én magam sosem szerettem a karácsonyi vacsorák után tapasztalt ’nyakig evés’ érzését. Ezt biztosan önök is ismerik: ott ülünk az üres tányér fölött, és egyszerűen mozdulni sem bírunk, annyira tele tömtük a bendőnket. Ennek a tökéletes ellentéte sem épp kellemes: kopogó szemekkel és két szem szőlővel nem lehet koncentrálni a munkahelyen, az esetleges baráti-családi összejöveteleken pedig nem tűnik túl illedelmesnek, ha kinézzük a másik szájából a falatok, miközben a két levél salátánkkal küzdünk. Nagyon sok igazság van abban, amit rengeteg dietetikus tanácsol: inkább együnk 5-6 alkalommal kicsi adagokat egy nap, de tegyük ezt rendszeresen.

  1. Friss, szezonális, finom!

Érdemes összhangban lenni a természettel: ahogyan alvási ciklusunkat is nagyban meghatározzák a természetes körülmények, étrendünk szempontjából szintén érdemes figyelembe venni, hogy éppen mit kínál tálcán kedves Föld Anyánk – ugyanis bőséges elemózsia készlet tárul elénk. Járjunk utána annak, hogy éppen milyen gyümölcsök és zöldségek kaphatók frissen és szezonálisan, a szupermarketek műanyagba dobozolt összeállításai helyett pedig válasszuk a sarki fűszeres, vagy piac kínálatát. Nem fogunk csalódni!

Ha ön is a tudatos életmód híve, s szeretne több időt és energiát áldozni saját egészségére, a SpaTrend kínálatában számos olyan magas minőségű kiegészítőt és kifinomult berendezést talál, amik segítségével otthonának kényelmében alakíthatja ki személyre szabott wellness terét, legyen szó kerti bútorokról, masszázsmedencékről, vagy épp egy professzionális grillsütőről!