Miért jobb a görög joghurt?

 Táplálkozási szakemberek szerte a világon egyetértenek abban, hogy egészségesebb a görög joghurt, mint a hagyományos.. Tápláló összetevői, krémes állaga mellett az íze is isteni. Ráadásul az éhségünket is könnyedén csillapítja. De vajon mi mindent tud még? 


 

Táplálkozási szakemberek szerte a világon egyetértenek abban, hogy egészségesebb a görög joghurt, mint a hagyományos.. Tápláló összetevői, krémes állaga mellett az íze is isteni. Ráadásul az éhségünket is könnyedén csillapítja. De vajon mi mindent tud még? 


FEHÉRJEBOMBA ÉS CSONTÉPÍTŐ TORKOSKODÁS

Hihetetlennek tűnik, de a görög joghurt csaknem ugyanannyi fehérjéhez juttathatja szervezetünket, mint a hús. Bonnie Taub-Dix táplálkozási szakértő szerint a hagyományos jughurtoknál kétszer több fehérjét tartalmazó finomság nemcsak izomzatunk építéséhez és fenntartásához járul hozzá, hanem hosszabb távon az éhségérzetet is csökkenti. A görög joghurt egy másik fontos ásványi anyagban, a kalciumban is gazdag. Csontozatunk fő építőeleméről van szó, mely ráadásul hozzájárul a szív- és idegrendszer megfelelő működéséhez. Ha tehát egészséges, erős fogakat és a téli jégpályákon sem törő csontokat szeretnénk, görög joghurtra fel! Ám mielőtt nagy örömmel nekikezdenénk bármelyik gyártó finomságának, nézzük meg a leírást, hiszen az ásványianyag-összetétel termékenként változhat.


SZABADSÁGOT AZ EMÉSZTÉSNEK!

Ha étrendünk minél több probiotikumot kíván, a görög joghurttal nem tévedhetünk. A probiotikumok segítik az egészséges bélflóra kialakulását, erősítik az immunrendszert, ezáltal jó közérzettel járulnak hozzá a mindennapjainkhoz. Győződjünk meg azonban arról, hogy a gyomrunkban landoló ínyencség élő joghurtkultúrát tartalmaz.


MINDENT ELNYELŐ FEHÉRSÉG 

Rossz napjainkon vigaszt nyújthat a szigorú étrendünk elleni lázadás egy-egy nehéz, krémes torta vagy süti bekebelezésével. Jól tesszük, ha ilyenkor a magvakkal, lédús gyümölcsökkel vagy mézzel felturbózott görög joghurtot szemeljük ki áldozatul, hiszen diétánk ellen így egészségesen vétkezünk. A belekevert apróságokkal az édesszájúak megmentője is lehet a görög finomság, de vigyázzunk, hiszen a csokira folyatott kevéske joghurtnak már nem feltétlenül van jótékony hatása. Arra is érdemes figyelni, hogy az adott termék mennyi cukrot tartalmaz, hiszen itt is nagy eltérések vannak. 


 VÁLTOZATOS, MINT A GÖRÖG TENGERPART

 

Ahogy szülőhazájában is fürödhetünk homokos, sziklás, vagy éppen kavicsos strandokon, úgy a görög joghurtot is sokféleképpen fogyaszthatjuk. Legyen szó akár egy tízórai éhségcsillapításról vagy éppen az uzsonnai korgó gyomor elhallgattatásáról, a görög joghurt nagyon is jó barátunk tud lenni. Reggelire gyümölccsel és müzlivel, ebédre finom desszertként, vacsorára salátaöntetként – csupán néhány módja a görög joghurt felhasználásának. És akkor még nem is gondoltunk a forró nyári napokra, amikor kanállal a közepén, legfagyasztva adalékanyag-mentes jégkrémként olvad el a szánkban...

 

 




JÓ, HA TUDOD!

   

A GÖRÖG JOGHURT KEVESEBB SZÉNHIDRÁTOT, CUKROT ÉS A SÓT TARTALMAZ, DE TÖBB PROTEINT ÉS EMÉSZTŐ-BARÁT PROBIOTIKUMOT,  MINT MÁS TÍPUSÚ JOGHURT. EGY ADAG ALACSONY ZSÍRTARTALMÚ VAGY ZSÍRMENTES GÖRÖG JOGHURTBAN KÉTSZER ANNYI FEHÉRJE ÉS FELEANNYI CUKOR LEHET. DE HA ÚGY DÖNTESZ, HOGY A TELJES ZSÍRTARTALMÚ VÁLTOZATOT VESZED LE A POLCRÓL, AKKOR A KALÓRIÁKKAL SZÁMOLNOD KELL.




Címkék: