A világ első hamburgere

A hamburger egy olyan étel, amit szinte mindenki szeret, és saját ízlésére tud alakítani.


A hamburger eredetének több verziója is létezik, és azt kimondhatjuk, hogy mindenki azt preferálja, ahol a saját hazája fontos szerepet játszott a mára már ikonikussá vált étel kialakulásában. Amerikában az első burgert a Connecticut állam béli New Haven egyik steak éttermének a Louis’ Lunchnak titulálják és az első hamburger elkészítéséhez egészen 1895 – ig kell visszautaznunk az időben.

A városi legenda szerint egy betérő vendég valamit gyorsan szeretett volna elvitelre kérni, az étteremben pedig ledaráltak neki egy szelet steaket, amit miután megsütöttek 2 szelet kenyér közé rakták hagymával és paradicsommal. Mai szemmel ez a hamburger igazán nevetségesnek tűnik, hiszen már annyi ínycsiklandó alapanyag kerülhet egy burgerbe. Már azon sem lepődünk meg, ha nem is hamburgerbuciba kerül, nem is biztos, hogy marhahús, hiszen már készülnek vegetáriánus, halas burgerek, vagy akár rákpogácsával is. Számomra talán a legextrémebb burger 2 szelet rántott mac&cheese közé kerülő marhahús pogácsa és rengeteg zöldség volt. De azt is tapasztaljuk, hogy mostanában divat gigantikus méretű hamburgereket készíteni, melyek elfogyasztása igazi kihívás. Ezeket figyelembe véve az első hamburger elég gyenge kis szendvics eresztés, de most, hogy közeledik, május 28. "A hamburger világnapja" nyissuk meg a sort ezzel a recepttel.

Hozzávalók:

2 szelet amerikai szendvicskenyér

20 dkg darált marha steak

1 vastag szelet fehér hagyma

1 vastag szelet paradicsom.

 

Elkészítés:

A darált steaket összegyúrom, húspogácsát formázok belőle, majd oldalanként 4-4 percig sütöm, hogy médium állagot érjek el. Sütés közben sózom és borssal fűszerezem. A vastag hagymakarikákat szintén megsütöm, a grillen majd a kenyereket is megpirítom, majd összeállítom a hamburgert.

Címkék: