Begyújtási tippek szénnel működő grillekhez

Az egyes grilltípusok ellen és mellett is rengeteg érvet fel lehet sorakoztatni, a faszén grillek ellenzői gyakran hangoztatják a nehéz begyújtás problémáját. Ennek leküzdéséhez szeretnénk pár tanácsot adni, hogy még kezdőként se okozzon kellemetlenséget a grillezés legelső lépése.


A faszén valóban nem adja könnyen magát, türelem és alaposság kell, ha viszonylag hamar szeretnénk felfűteni a grillt. Még így sem lesz gyors vagy azonnali a megoldás (senki ne várja az elektromos grillek egyszerűségét), de szerencsére rengeteg olyan kütyü és trükk létezik, amely lerövidíti és meg is könnyíti a begyújtás folyamatát.

Grillgyújtó kémény

Hogy a grillezéshez megfelelő mennyiségű faszén gyorsan elérje a kellő hőmérsékletet, használj grillgyújtó kéményt. A füllel ellátott fémhenger remek hővezetésének és hőeloszlatásának köszönheti hatékonyságát. A jól szellőző alsó részre kell behelyezni az éghető anyagot (papír), majd e fölé jöhet a faszén. Ezután már csak egy gyufára lesz szükség: gyújtsd meg vele a papírt, hogy felmelegítse a faszént. A fém kürtőnek köszönhetőn – további beavatkozás nélkül is – hamarosan elkészül az izzó parázs, amit utána csak át kell rakni a grillre és már kezdődhet is a sütés.

Elektromos gyújtók

Még ennél is egyszerűbben izzíthatod fel a faszént, ha elektromos begyújtót használsz. A közel 50 cm hosszú Looftlighter ideális választás faszenes grillekhez. Az egy gombnyomással bekapcsolható eszközt közvetlenül a faszénhez kell tartani. A felszikrázást követően kicsit hátrébb kell húzni a gyújtót, de még nem szabad elvenni. Pár perc alatt már látható, hogy izzik a szén, és indulhat a grillezés. A gyorsaságon kívül további nagy előny, hogy a begyújtás történhet a grillen, tehát az izzó szenet nem kell pakolgatni.

Gyújtófolyadék

A grill begyújtásához használhatsz gyújtófolyadékot is. Kapható kifejezetten grillekhez készített folyékony készítmény. Mindig csak ezeket használd, semmilyen más gyúlékony anyagot ne locsolj a faszénre, mert hatásuk kiszámíthatatlan és olyan adalékokat tartalmaznak, amik az egészségre is ártalmasak lehetnek. A grillfolyadékok használata ezzel szemben biztonságos, és mire elkezded sütni a húst a parázs fölött, már el is párologtak. A folyadékot mindig hideg, piramisformában elrendezett faszénre locsold, majd gyújtsd be a gúlát. Az izzó faszenet később terítsd el egy rétegben, hogy sütéshez egyenletes hőforrást alakíts ki.