- írta: Peitli Csilla
Sült gesztenye helyett jöjjön a sült édesburgonya
- írta: Peitli Csilla
- 2021.11.26
Távol-keleten nagy hagyományai vannak a sült gesztenyéhez hasonlóan utcán árusított grillezett édesburgonyának, míg nálunk még maga az alapanyag is ismertetésre szorul.
A nálunk is termesztett finomság a neve ellenére nem a krumplik közé tartozik, de ez semmit nem von le a grillezett változat ízéből. A vitaminban és hasznos ásványi anyagokban tobzódó szulákféle mély, narancsos színével, (sőt ma már lila színben is elérhető) és édeskés ízével szerves része a világ több konyhájának is. Többféleképpen is elkészíthető, de az egyik legegyszerűbb és legfinomabb változata a grillezett.
Ehhez nem is kell más tenned, mint előmelegíteni a grillt közepes hőfokra, és alufóliába csomagolni a megmosott édeskrumplit. Ezután mehetnek is a rácsra a kis csomagocskák, amiket zárt tető alatt süss közel 40 percig. Ellenőrizd a keménységet (ehhez enyhén nyomd meg a csomagot kesztyűs kézzel vagy fogóval), és ha teljesen megsült, tálalhatod is. Az igazán vastag daraboknak ennyi valószínűleg nem lesz elég, azokat tedd vissza még 20 percre, hogy átsüljenek. Magában is fogyasztható! Igazán laktató téli csemege, ami egy hosszabb séta alkalmával kellemesen melengeti majd a kezedet, úgyhogy bátran vidd magaddal az elkészült édeskrumplit egy papírzacskóban!