4 tipp a húshőmérő használatához, hogy tökéletes legyen az eredmény

A húsoknál nem mindig állapítható meg szemmérték alapján, hogy elkészült-e már az étel vagy sem. Egy rosszul megválasztott hőmérséklet vagy egy erősebb fellángolás is megkaphatja a hús felszínét, de hogy teljesen átsült-e az adott darab, ahhoz belülről kell információt szerezni. Mondjuk hogyan.


​​​​​A húsok belsejének állapotfelméréséhez két módszer is rendelkezésünkre áll. Az egyik, hogy felvágjuk a húst, és megnézzük. Ez a kevésbé hatékony módszer, ami nem elég, hogy szétforgácsolja a húsunkat, de nem is biztos jelző.

Ennél lényegesen gyengédebb megoldás a húshőmérő, amelyet többször is beleszúrhatunk a húsba anélkül, hogy jelentősebb kárt okoznánk vele. Persze itt is be kell tartani pár fontos szabályt:

1. A hőmérő érzékelőjét jó mélyen bele kell szúrni a húsba, a legvastagabb résznél.

2. Ne a csont közelében mérj, mert ott fals eredményt kapsz.

3. Ha többször mérsz, igyekezz mindig ugyanoda szúrni a hőmérőt, hogy a hús ne legyen teli apró lyukakkal.

4. Mindig a hőmérő típusának megfelelően mérd a hőfokot.

Ha ezeket betartod, akkor már csak arra kell figyelni, hogy a hústípusonként megadott hőfokot elérve levedd az ételt a grillről. Érdemes pár fokkal a megadott érték előtt lekapni a húst, mert még pihenés közben is emelkedik a belső hőmérséklet. Az ideális hőfok függ az ízléstől, és a mérés időpontjától is, ezért többféle táblázattal is találkozhatunk.

Néhány példa a maghőmérsékletre, a teljesség igénye nélkül.

Csirkemell, egész csirke, vagy comb: 73 °C

Sertés, hal, bárány: 63 °C

Darált marhahús: 70 °C