Grillezz rossz időben is

A grillezés igazi nyári program, de ez nem jelenti azt, hogy időnként nem kell szembesülni a széllel és esővel a parázsló faszén mellett állva. Ha a kerti parti vagy a sütögetés napján borult az idő, nem kell lemondani a finom falatokról, elég betartani pár trükköt és az eredmény továbbra is garantált.


Elhelyezés

A faszenes grillek igazi kihívás elé állítják az embert, ha szeles/esős időben kell őket foglalkoztatni. Sem a begyújtás, sem a felfűtés nem egyszerű ilyenkor, de nem is lehetetlen. Azonban még a legcudarabb idő miatt sem szabad zárt térbe vinni grillt. Egy fedett terasz jó megoldás lehet, de a több oldali szellőzés kötelező, a sütés során keletkező szénmonoxid ugyanis halálos. Ugyanígy nem ajánlható a sátras lefedés sem, hiszen a nyílt láng használata miatt ez is veszélyes lehet. Erős szélben pedig messzire száll a forró parázs. Tarts tehát 3 m távolságot az éghető dolgoktól. Kivéve ha kifejezetten grillsátorról van szó, mert az anyagánál fogva biztonságos.

Szél

A leggyakoribb probléma a szél. Még meleg, napsütéses napokon is előfordulhat erős szél, amely jelentősen befolyásolja a sütés mikéntjét. Faszenes grillnél ilyenkor a begyújtással is problémák vannak. Ilyenkor érdemes begyújtó segédletet használni (pl. kéményt) és arra is fel kell készülni, hogy a faszén is gyorsabban ég majd, ezért a megszokott mennyiségnél többre lesz szükség. Legalább 20 %-kal megnő ilyenkor a fogyasztás mértéke. A szél a láng minőségét is befolyásolja, ilyenkor tehát mindig zárt tető alatt süss, a tetőt csak lassan nyisd fel és próbáld meg a testeddel blokkolni az erős széllökéseket, hogy egyenletesebben sülhessenek a finomságok.

Eső

Az eső komoly gátja a faszene grillezésnek, általában nem is vágnak bele az emberek, pedig a zárt fedő ilyenkor is tökéletesen védi a húst. Az embereket persze, ezért nem árt esőkabátot vagy esernyőt beszerezni, amit egy előzékeny vendég tart majd feléd. A begyújtás a legproblémásabb, mert azt nyitott tetővel kell végezni, de az elektromos gyújtók vagy a faszén gyújtó kémények nagy szolgálatot tehetnek. Ezekkel percek alatt előteremthető a sütésre kész faszén, ami után zárt tetővel folytatódhat a grillezés. A szellőzőket viszont mindig hagyd nyitva ilyenkor, hogy belül megfelelő sütési hőmérséklet alakulhasson ki.