Rotisserie akcióban, avagy mit kell tudni a nyárson sütésről

A ropogós bőrű grillcsirke egyaránt slágerétel kicsiknél és nagyoknál, a grillezésről még sem ez jut elsőre az eszünkbe. A nyárson sütés ugyanis sokakat elrettent, pedig a legtöbb professzionális gázgrillnek szériatartozéka a rotisserie szett. A hosszú sütési idő, a munkaigényes grillezés és a jókora nyárs látványa valóban rémisztő lehet, de megéri legyőzni az ellenérzéseket.


Előkészület

A nyárson sütés megkezdése előtt ellenőrizd, hogy minden alkatrész a rendelkezésedre áll-e. Ha maga a rotisserie szett hiánytalanul megvan, akkor már csak sütőkesztyűre lesz szükséged és a sütnivaló húsra. A húst, típustól függetlenül érdemes összekötözni (vagy szilikon hurokkal rögzíteni), hogy a forgás során ne mozogjanak a részek. Egész csirke esetében a szárnyakat és a lábakat is rögzíteni kell, hogy egyenletesen süljön a madár.

A felszúrás

A hús felszúrása a nyársra némi gyakorlatot követel, mert fontos, hogy középen fusson a nyárs. Ha valamelyik irányba eltolódik a tengely az befolyásolja a forgást és így a sülést is. Ha nem szeretnél egyik oldalon égett, a másik oldalon nyers végeredményt felszolgálni, akkor szánj időt erre a lépésre. A rögzítő karmokkal se finomkodj. Rögzítsd biztosan és szorosan a húst, mert sülés során fellazuló rostszerkezetet is tartania kell.

Az ellenőrzés

Profiknál elmaradhat, de kezdőknél nagyon fontos, hogy még a grill felmelegítése előtt főpróbát tartsanak. Tedd fel a felszúrt húst a grillre és indítsd be a motort, hogy lásd megfelelően forog-e a nyárs. Jobb, ha ilyenkor derül ki, hogy nincs egyensúlyban a hús, mint ha a forró grillen kell még trükközni.

A sütés

Minden esetben előmelegített sütővel dolgozz és indirekt grillezéssel süss. A húst két égőfej (vagy két parázskupac) közé helyezd fel, és az sem baj, ha közvetlenül alá beteszel egy tálcát a lecsöpögő folyadéknak. Zárt fedővel süss, hogy még egyenletesebb legyen a hőhatás, és sülés közben se nyitogasd, mert az növeli a sütési időt. Húshőmérővel ellenőrizheted, hogy átsült-e a végeredmény és ha igen, akkor szeletelés előtt pihentesd a húst. Ehhez távolítsd el a rögzítő karmokat és a nyársat is (csak is kesztyűben, mert nagyon átforrósodik a szerkezet) és a hús lekötözésére használt eszközt is vedd le. A pihentetés után pedig felszolgálhatod a nyárson sütött finomságot.