Hasznos tippek zöldség grillezéshez

Zöldséget grillezni az egyik legkönnyebb dolog, ami azon túl, hogy nem igényel különösebb odafigyelést sem, még igen izgalmas ízeket is tartogat számunkra.


A sütés olyan aromákat és textúrát csalogat elő a sokszor unalomig ismert főtt, párolt zöldségekből, ami bőven meghálálja az előkészítés pepecselőnek tűnő munkáját. A zöldségek pucolását és apró darabokra vágását ugyanis nem lehet megúszni, ha valaki finom, egyformán átsült köretet szeretne.

Ez után viszont már igen könnyen megy a sütés, ezért a grillezett zöldségek készítését mindenkinek csak javasolni tudjuk. Pár apró trükk betartásával bármikor egyenletesen magas színvonalú, változatos zöldségkeverékeket készíthetsz, akár vegetáriánusok számára főfogásnak, akár a húsételek mellé köretnek. Az egyenlő méretűre felaprított zöldségeket (körülbelül kelbimbó nagyságú darabok az ideálisak) áztasd be fél órára hideg vízbe.

Ezt követően itasd le a felesleges vizet, majd forgasd bele épp csak annyira az olajba, ami bevonja a zöldségek felületét, de nem kell, hogy tocsogjon a zsiradékban. Már ekkor ízesítheted is az egészet, majd néha átrázogatva a keveréket süsd addig, amíg megpuhulnak a falatnyi darabok és enyhén barnás nem lesz a szélük. A keményebb húsú, nehezebben sülő zöldségeket (répa, krumpli) előbb is felteheted, amihez a sütés végén keverd hozzá a puhább példányokat, mint például a cukkinit. Ennek ugyanis alig pár perc kell, hogy elkészüljön.