Japán vágástechnikával finomabb a grill zöldség?

A grillezett zöldségek nagyszerű kiegészítői a húsos fogásoknak, de önmagukban is megállják a helyüket. Készülhetünk belőlük nyársakat, töltött verziókat vagy csak szimplán fűszeres vegyes tálat. Hogyan érdem ehhez felvágni őket?


Minél nagyobb felületen érintkezik a zöldség a fűszerekkel vagy a hővel, annál finomabb lesz a végeredmény. Ezért többféle vágástechnikát is használhatunk, de ez a három talán a legjobb.

Kockák

A nyársak készítéséhez fontos, hogy a zöldségeknek legyen tartása és nagyobb terjedelme, amit át tudunk szúrni a sima vagy dupla nyárssal. Ehhez nagyobb kockákra vagy hasábokra lesz szükség, hogy ne essenek le sütés közben és ne is forogjanak.

Karikák

Ha a rácsokon szeretnénk megsütni a zöldséget, akkor a karikák és az ellipszis formák adják a legnagyobb felületet. A nagy, lapos területet fűszerezni is könnyű, mert a zöldség belső részén könnyen megtapad a száraz fűszer. Ez a vágás forma szép grilljeleket is ad és szinte minden zöldséggel működik.

Rangiri

Ez a japán vágástechnika főleg a kerekded zöldségekkel működik jól (répa, krumpli, cukkini, poré hagyma, padlizsán) és sokat segít abban, hogy egyforma nagyságú falatokat kapjunk. Az egyforma méret, egyforma sütési időt is eredményez, és a nagy felület miatt a fűszerezést is könnyen felveszi a zöldség. A technika lényege, hogy a zöldség végéről levágunk átlósan egy darabot, majd elfordítjuk negyeddel a zöldséget és megismételjük a vágást. Majd újra: forgatás, vágás. Ezt addig ismételjük, míg elfogy a zöldség. A szabálytalan formák vegyes zöldségköretek készítéséhez tökéletesek.