Alacsony, közepes vagy magas hőfok. Pontosan hány fokot is jelentenek?

Rengeteg recept kezdődik úgy, hogy melegítsd elő a grilled közepes vagy éppen közepes/magas hőfokra. Nem minden grillen van azonban ilyen vagy akármilyen hőfokbeállítás, szóval nézzük meg, hogy pontosan hány fokot takarnak ezek a szavak.


Magas hőfok: Néhány ételnek kifejezetten jól tesz a gyors, hirtelen sütés. A külső megpirításához fontos a magas hőfok, ami 230 Celsius fölötti tartományt jelent (450 F). Faszenes grill esetén, pedig olyan forró legyen a szén, hogy csak 2-3 másodpercig tudd a kezed fölötte tartani.

Közepes/magas hőfok: Ez a hőtartomány tökéletes félig átsült steakek, halak, hamburgerek és gyorsan elkészülő zöldségek számára. 190 és 230 fok közötti tartományról van szó (375-450 F), ami a faszenes grill esetén 4-5 másodperces kézpróbát jelent.

Közepes hőfok: A picit lassabban készülő ételek hőfokra ez, amellyel gyakran találkozol majd csirkés, vastagabb steakes és csontos húsos recepteknél. Ez a klasszikus 180 fok (350 F). Ha pedig faszenes grillt használsz, legalább 6-7 másodpercet ki kell bírnia a kezednek a faszén fölött.

Közepes/alacsony hőfok: A lassú sütés és a füstölés klasszikus hőfoka. 160 és 120 fok közötti tartományról van szó (325-225 F), ami a faszenes esetében 8-10 másodperces hőtűrést jelent.

Alacsony hőfok: A közepes/alacsony és az alacsony hőfok eléggé összemosódik, de ha bbq ételt készítesz, akkor érdemes minél alacsonyabbra menni. Ebben a tartományban készülnek a hosszan sülő bbq húsok, ami 110-120 foknak (225-250 F) felel meg. Faszenes grilleknél ez 11-15 másodpercet jelent.