Tetővel vagy tető nélkül használd a grillt?

Elkészült már? Jó helyen van az étel? Nem ég meg? Ezek azok a kérdések, amelyek miatt ellenállhatatlan vágyat érzünk a sülő étel gyakori ellenőrzésére. Ilyenkor jön a tető nyitogatása vagy elhagyása, pedig ezzel csak nehezíted a grillezést! Miért?


A grillezés során a tető elhagyása csak a gyors és rövid grillezéseknél ajánlott, minden más esetben, érdemes azt lecsukva tartani. Ennek oka, hogy nehéz a hőmérsékletét beállítani és a kívánt hőfokon tartani. Még gázgrillnél is számolnod kell a grill hűlésével. Minden egyes felnyitással a grill veszít hőmérsékletéből, amely hosszabb sütési időt, és a hús kiszáradását eredményezheti. Ilyenkor a tető alatt összegyűlő meleg távozik, ami miatt a húst alul és felül eltérő hőmérséklet éri. Ennek következtében a hús alja hamarabb megsül, a tetejéről viszont hiányzik majd a ropogós kéreg. Ezt csak forgatással tudod kivédeni, amihez szintén fel kell emelni a tetőt.

Faszenes grill esetében pedig még több problémát okoz a türelmetlenség, de itt ellentétes előjellel működik a dolog, és ahelyett, hogy a grill lehűlne, inkább felmelegszik. A tető felemelése megnöveli a grillen belüli oxigénmennyiséget, ezért a faszén felizzik vagy fellángol, ez pedig az étel megégéséhez vagy lekapásához vezet.

A megoldás a türelem, és a gyakori forgatás lehet, de ez utóbbit sok étel egyáltalán nem viseli jól. Minden egyes felnyitás a grill hőmérsékletének egyenetlenségét vonzza maga után, amit aztán neked kell korrigálni, ha egyenletesen sülő ételt szeretnél.

Ha gyakran szeretnél ellenőrizni a sütési folyamatot, a tető nyitogatása helyett inkább szerezz be olyan húshőmérőt, amit bent hagyhatsz az ételben, mint a MEATER, így nem kell újra és újra megszúrnod az ételt. Ráadásul a hőmérőhöz tartozó alkalmazásban végig tudod kísérni az étel sülését, a tető mozgatása nélkül is!