6 gyakori hiba, amit grillezéskor elkövetünk

Valljuk be, legtöbbünknek van még mit tanulnunk grillezés terén. Hétről hétre – esetleg hónapról hónapra – kísérletezünk, gyakorlunk, de bőven van még hova fejlődnünk. A tanulási folyamat türelmet és kitartást igényel. Összeszedtük a hat leggyakoribb hibát, amit kezdő/középhaladó grillezők hajlamosak elkövetni. Már azzal hatalmas lépést tett egy tökéletes grill ebéd felé, ha odafigyel az alábbiakra.


Íme, a hat leggyakoribb hiba:

Gyenge minőségű eszközök. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a minőségi grilljüket olcsó, rossz minőségű kiegészítőkkel és eszközökkel használják. Ez se nem takarékos – hiszen ezek az eszközök hamar tönkremennek -, se nem ésszerű döntés. Vásároljunk inkább kevesebb, de jó minőségű, strapabíró, tartós eszközt, melyekkel a grillezés is egyszerűbb és élvezetesebb!

Felületesen megtisztított grill. Nem csak készülő ételünk tökéletes íze, de saját biztonságunk miatt is fontos, hogy grillünket minden használat után alaposan megtisztítsuk.

Kevés tüzelőanyag. Inkább használjunk kicsit több tüzelőanyagot, mint hogy idő előtt elfogyjon, vagy esetleg a túl kevés tüzelőanyag miatt grillünk ne érje el a kívánt hőmérsékletet.

Túl gyakori „nézelődés”. Kezdő grillezőknél gyakori hiba, hogy túl gyakran emelgetik a grill fedelét, hogy ellenőrizzék az éppen készülő ételeket. Ez jelentősen csökkenti a grill hőmérsékletét, emiatt lassabban és kevésbé egyenletesen sül grill húsunk. Bízzunk magunkban és hagyjuk grillünket nyugodtan dolgozni.

Nem figyelünk a hőmérsékletre. Természetesen nem kell percenként ellenőrizni grillünk hőmérsékletét, de érdemes odafigyelnünk, hogy a sütési hőfok ne térjen el nagyban az optimálistól. (Az ajánlott sütési hőfok függ a grill típusától, a hús fajtától és vastagságtól illetve a sütési technikától – erről bővebben egy másik cikkünkben olvashatnak majd.)

Türelmetlenség. Egy jó grill étel elkészítéséhez bizony idő kell. Hagyjunk bőven időt a grill felfűtésére, a hús megsütésére, majd pihentetésére. Ne siessünk! A türelem az erősek fegyvere!

Kedvet kapott a grillezéshez? Esetleg szeretné elkövetni a „saját hibáit”, de még nem döntötte el, hogy milyen grillt vásároljon? Kattintson ide és válassza ki az ön számára legmegfelelőbb grillt!