Minden étkezés egyik sztárja a desszert, amit a grillen is el tudunk készíteni, lenyűgözve vendégeinket vagy a családunkat. Egy remek, enyhén füstös almás pite bármelyik étkezést meg tudja koronázni.
Almás pite Kamado Joe grillen
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1 kg piros alma
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 3 db tojás sárgája
- 50 g édes morzsa
- 100 g barnacukor
- ízlés szerint citrom reszelt héja
- ízlés szerint őrölt fahéj
Elkészítés:
Először a sárga linzert tésztát készítem el. A vajat elmorzsolom a liszttel és a porcukorral, majd hozzá adom a tojások sárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Nekem nagy segítség volt a thermomix, amiben 55 másodperc alatt készült el a tészta.
Amikor a tészta szépen összeált, két részre osztom, és a hűtőbe teszem. pihenni legalább 15 percet. Amíg a tészta pihen, begyújtom a kamadot és indirekt sütésre készen egy pizzakövet is teszek a rácsra. 200 fokra felfűtöm, miközben a tölteléket elkészítem. Az almát juliennere vágom, hozzá adom a reszelt citromhéjat és megszórom a cukorral.
Amikor a sütő felfűtött az egyik adag tésztát kinyújtom, és 200 fokon elősütöm 10 perc alatt. amikor kész, vissza veszem a hőmérsékletet 170 fokra. A megsült tészta lapot még forrón megkenem baracklekvárral és megszórom a morzsa felével. Az alma tölteléket kinyomkodom, a levét leöntöm és hozzá keverem a maradék morzsát. A tésztára halmozom egyenletesen, majd kinyújtom a másik adag tésztát és befedem vele az almás masszát. Megszúrkálom villával és tojással lekenem.
170 fokon 30-35 percet sütöm. Amikor elkészült 10 percet hagyom, a formában hűlni mielőtt felszeletelném