Lassan készül ez az ízletes és omlós sertés borda, amely karakteres ízét az almalé fanyarságának és a borecet savasságának legalább annyira köszönheti, mint a BBQ fűszer gazdagságának.
BBQ borda Memphis módra
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 4 db sertés borda
- 150 g BBQ fűszerkeverék
- 2,5 dl almalé
- 120 ml olavaolaj
- 120 ml vörösbor ecet
Elkészítés:
- Melegítsük elő a kamado grillt 120°C-ra.
- Adjunk a faszénhez 2-3 nagyobb gyümölcsfa darabot is a kellemesen füstös ízekért.
- A rács alá készítsünk be egy edényt, ahova csöpöghet a szaft és a lekenéshez használt szósz maradéka.
- A bordákat készítsük elő, távolítsuk el a kékes hártyát a húsról, de hagyjuk egészben.
- 2-3 evőkanálnyi BBQ fűszerkeverékkel ízesítsük a bordák húsosabb felét, majd tegyük fel a grillre, ezzel a felével felfelé!
- Zárt tető alatt süssük 90 percig.
- Közben keverjük össze a lekenő páchoz szükséges alapanyagokat. Az almalét, a borecetet, az olajat keverjük össze a maradék fűszerkeverékkel (vegyünk ki belőle 3 evőkanálnyit a tálaláshoz).
- Amikor letelt a 90 perc, kenjük le a szósszal a bordákat, majd tegyük vissza sülni.
- Ezt ismételjük meg fél óránként, amíg a hús ízletes, omlós lesz. Ez akár további 3 órát is igénybe vehet, a hús vastagságától és nagyságától függően.
- A hús állagának ellenőrzéséhez használhatod a hajlítós tesztet. A csontra merőlegesen nyúlj a hús alá az egyik vég felől, körülbelül a hús hosszának egy harmadáig és emeld fel az egész húst. A szépen, egyenletesen, majdnem teljesen hajlik, de még nem szakad el a hús, akkor tökéletes lett és le is veheted a grillről!
- Pihentetés után szeleteljeük és még egyszer szórjuk meg egy kevés BBQ fűszerkeverékkel kínálás előtt!