Lassan készül ez az ízletes és omlós sertés borda, amely karakteres ízét az almalé fanyarságának és a borecet savasságának legalább annyira köszönheti, mint a BBQ fűszer gazdagságának.

BBQ borda Memphis módra

Elkészítési idő: 250 perc
Nehézség: 4

BBQ borda Memphis módra

írta: Kamado Joe Magyarország

Hozzávalók:

  • 4 db sertés borda
  • 150 g BBQ fűszerkeverék
  • 2,5 dl almalé
  • 120 ml olavaolaj
  • 120 ml vörösbor ecet

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a kamado grillt 120°C-ra.
  2. Adjunk a faszénhez 2-3 nagyobb gyümölcsfa darabot is a kellemesen füstös ízekért.
  3. A rács alá készítsünk be egy edényt, ahova csöpöghet a szaft és a lekenéshez használt szósz maradéka.
  4. A bordákat készítsük elő, távolítsuk el a kékes hártyát a húsról, de hagyjuk egészben.
  5. 2-3 evőkanálnyi BBQ fűszerkeverékkel ízesítsük a bordák húsosabb felét, majd  tegyük fel a grillre, ezzel a felével felfelé!
  6. Zárt tető alatt süssük 90 percig.
  7. Közben keverjük össze a lekenő páchoz szükséges alapanyagokat. Az almalét, a borecetet, az olajat keverjük össze a maradék fűszerkeverékkel (vegyünk ki belőle 3 evőkanálnyit a tálaláshoz).
  8. Amikor letelt a 90 perc, kenjük le a szósszal a bordákat, majd tegyük vissza sülni.
  9. Ezt ismételjük meg fél óránként, amíg a hús ízletes, omlós lesz. Ez akár további 3 órát is igénybe vehet, a hús vastagságától és nagyságától függően.
  10. A hús állagának ellenőrzéséhez használhatod a hajlítós tesztet. A csontra merőlegesen nyúlj a hús alá az egyik vég felől, körülbelül a hús hosszának egy harmadáig és emeld fel az egész húst. A szépen, egyenletesen, majdnem teljesen hajlik, de még nem szakad el a hús, akkor tökéletes lett és le is veheted a grillről!
  11. Pihentetés után szeleteljeük és még egyszer szórjuk meg egy kevés BBQ fűszerkeverékkel kínálás előtt!