- írta: Peitli Csilla
A flat Iron egy kevésbé kiemelt alapanyag a bbq sütéseknél. A legtöbben a szegyet vagy az oldalast preferálják, pedig a stefánia is tökéletes, markáns „marha ízzel” és kimagasló szaftossággal
BBQ flat iron paradicsomos sajtos újburgonyával Kamado Chef grillben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 2 kg marha stefánia
- 1+0,5 dl Szőlőmag olaj
- 80 g Suncity brisket rub
- 1 kg újburgonya
- 0,4 kg koktél paradicsom
- 0,2 kg reszelt gouda
- 80 g Peter Zeitler La Provance fűszerkeverék
Elkészítés:
A Kamado Chef kerámia grillt a deflektor kövekkel együtt felfűtöm 130 fokra. a faszénhez 3-4 csonk boroshordó füstölőfát teszek.
A hűtő hideg húst tisztára törlöm, majd vékonyan bekenem 0,5 dl szőlőmag olajjal és egyenletesen megszórom a fűszerrel. Figyelek arra, hogy a fűszer mindenhol egyenletesen kerüljön a húsra, de sehol ne fedje azt teljesen.
A húst a rácsra teszem sülni és az első 2 órában ki sem nyitom a sütőt. Ezután nagyjából óránként ellenőrzöm, és ha szükséges, spriccelem vízzel.
Addig sütöm, amíg szép egységes bark nem alakul ki. Akkor csomagolom hentespapírba és 92-94 0C – os maghőmérsékletig sütöm.
Közben az apró méretű újburgonyát alaposan megmosom. A burgonyát és a koktélparadicsomot egy tepsibe teszem, 1 dl olajat öntök hozzá. Hozzá adom Peter Zeitler, La Provence fűszerkeverékét. Elkeverem, hogy a fűszeres olaj mindenhol egyenletesen fedje a burgonyát és a paradicsomot is. 1,5 óra sütés után rászórom a reszelt goudát és további 30 percet sütöm