A marhapofa egy keveset használt alapanyag, amely igazi kuriózum lehet a bbq szerelmeseinek!
Szaftos, omlós, puha és mégis karakteres
Bbq marhapofa szendvics rukolával Kamado Joe grillben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 2 kg marhapofa
- 1 csomag rukola
- 6 db Hamburger zsemle
- 2 dl BBQ szósz
- 100 g bbq fűszerkeverék
Elkészítés:
A marhapofa darabokat vékonyan megkenem olajjal majd 100 g spg (só, bors, fokhagyma) rubbal fűszerezem. Fűszerezésnél fontos, hogy a rub egységesen kerüljön fel a húsra. Ne alakuljanak ki fűszer szigetek és ne is zárja le teljesen a hús felületét a fűszer. Feltekerem és megkötözöm, az egységes forma elérésének érdekében. Közben a kamado sütőt 120 fokra fűtöm fel bükkfa csonkokkal.
Amikor a megfelelő hőfokot elérte a sütő felkerül a hús a rácsra. Az intenzív füsttel lassan kezdem sütni, óránként spriccelve almalé, almaecet és whiskey keverékével. Amikor a fűszerkéreg (bark) elkészül (tapintásra a felülete nem nedves, répedezett és a repedések helyén lassan kicsordul a szaft és zsír) becsomagolomk a húst alufóliába és visszateszem a rácsra tovább sülni. Csomagolás után kb 1 óra sütési idővel kell még számolni. Amikor a hús maghőmérséklete eléri a 92 fokot, leveszem a rácsról és 30-60 percet pihentetem szeletelés előtt.
Amikor a hús eleget pihent, megpirítom a bucikat, felszeletelem a húst és összeállítom a szendvicset