A Kamado Joe grillben ezúttal az edénytartó és a dutch oven kapta a főszerepet, hogy segítségével elkalandozzunk az olasz ízek világába és elkészítsünk egy tradicionális bolognai ragut, mely homlokegyenest különbözik az itthon sokszor bolognai ragunak nevezett paradicsomos édes tésztaszósztól.
Bolognai ragu Kamado Joeban
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 300 g Darált marhahús
- 150 g pancetta
- 50 g halványító zeller
- 50 g sárgarépa
- 50 g hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1.5 dl vörösbor
- 1.5 dl Marha alaplé
- 1 dl főzőtejszín
- 40 g paradicsompüré
Elkészítés:
A kamadot felfűtöttem 200 fokra, amit később vissza fogok venni 150 fokra a főzés idejére
A dutch ovenbe olívaolajon elkezdem pirítani az apróra vágott vagy ledarált pancettát, majd hozzá adom az apróra vágott /lereszelt vagy konyhai aprítóban nagyon picire darabolt/ zöldségeket és addig párolom, amíg minden nedvességük elpárolog. Ezután adom csak hozzá a darált marhahúst és pirítom meg. Itt is figyelek, hogy az nedvesség teljesen el tudjon párolódni a húsból is. Ekkor adom hozzá a paradicsom pürét, amit le is pirítok egy kicsit, majd vörösborral és az alaplével felöntöm. A kamadot visszahűtöm, 150 fokra lassú tűzön kezdem párolni a ragut. Amennyiben szükséges az elfőtt folyadékot pótolni, akkor azt alaplével teszem meg. A főzési idő vége előtt 10 perccel hozzá adom a zsíros tejet vagy főzőtejszínt és egyszer még felforralom. Tradicionálisan tagliatelle tésztához adják a ragut. Ennek ellenére mi most spagettivel tálaljuk.