A chilis babot bár sokat titulálják mexikói ételnek, sokkal inkább egy úgynevezett Tex-Mex étel, amit rengeteg verzióban készítenek el. Fő összetevői a darált marhahús, a paradicsom és a chili. Alapvetően kukoricát nem raknak bele, de Magyarországon szinte kötelező eleme, annak ellenére, hogy az eredeti verzióban nincsen. A most elkészített chilis bab egy vegetáriánus verzió, amihez a húst csak külön a végén adom tálaláskor.

 

 

 

Chilis Bab Broil King Imperial gázgrillben

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: 2

Chilis Bab Broil King Imperial gázgrillben

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 4 doboz vörös bab (konzerv)
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • 1 doboz passzírozott paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál Római kömény
  • ízlés szerint cayenne bors
  • ízlés szerint chipotle paprika
  • ízlés szerint habanero paprika
  • 4 kocka étcsokoládé
  • 1 doboz tejföl
  • 200 g reszelt gouda
  • 2 csomag tortilla chips
  • 3 db lime
  • 1 csomag friss koriander

Elkészítés:

 

A grillt felfűtöm 160 fokra, majd egy tepsibe olíva olajat teszek és elkezdem rajta a hagymát és a fokhagymát megpirítani. Közben hozzá adom a fűszereket, a sót, borsot, római köményt és a fahéjat.

Hozzá keverem, a paradicsom pürét, lepirítom egy kicsit, majd hozzá adom a passzírozott paradicsomot, a babot és a chiliket. Amennyiben kukoricát is rakok hozzá, akkor azt is a raguhoz adom. Addig sütöm, míg a paradicsomos alap mártás sűrűségű lesz, akkor belekeverem az étcsokoládét is.

Roséra sült sertésszűzzel, grillezett és friss lime gerezddel, tejföllel, reszelt sajttal és tortilla chipsel tálalom. A végén díszítésként korianderrel vagy petrezselyemmel szórom meg.

A félbevágott limeot a grillrácson pár perc alatt megsütöm, így sokkal több levet nyerhetek belőle.

A szüzet fűszerezem a rubbal, a rácson kérget sütök rá, majd a melegentartó rácson készre sütöm.