A chilis babot bár sokat titulálják mexikói ételnek, sokkal inkább egy úgynevezett Tex-Mex étel, amit rengeteg verzióban készítenek el. Fő összetevői a darált marhahús, a paradicsom és a chili. Alapvetően kukoricát nem raknak bele, de Magyarországon szinte kötelező eleme, annak ellenére, hogy az eredeti verzióban nincsen. A most elkészített chilis bab egy vegetáriánus verzió, amihez a húst csak külön a végén adom tálaláskor.
Chilis Bab Broil King Imperial gázgrillben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 4 doboz vörös bab (konzerv)
- 1 doboz sűrített paradicsom
- 1 doboz passzírozott paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál Római kömény
- ízlés szerint cayenne bors
- ízlés szerint chipotle paprika
- ízlés szerint habanero paprika
- 4 kocka étcsokoládé
- 1 doboz tejföl
- 200 g reszelt gouda
- 2 csomag tortilla chips
- 3 db lime
- 1 csomag friss koriander
Elkészítés:
A grillt felfűtöm 160 fokra, majd egy tepsibe olíva olajat teszek és elkezdem rajta a hagymát és a fokhagymát megpirítani. Közben hozzá adom a fűszereket, a sót, borsot, római köményt és a fahéjat.
Hozzá keverem, a paradicsom pürét, lepirítom egy kicsit, majd hozzá adom a passzírozott paradicsomot, a babot és a chiliket. Amennyiben kukoricát is rakok hozzá, akkor azt is a raguhoz adom. Addig sütöm, míg a paradicsomos alap mártás sűrűségű lesz, akkor belekeverem az étcsokoládét is.
Roséra sült sertésszűzzel, grillezett és friss lime gerezddel, tejföllel, reszelt sajttal és tortilla chipsel tálalom. A végén díszítésként korianderrel vagy petrezselyemmel szórom meg.
A félbevágott limeot a grillrácson pár perc alatt megsütöm, így sokkal több levet nyerhetek belőle.
A szüzet fűszerezem a rubbal, a rácson kérget sütök rá, majd a melegentartó rácson készre sütöm.