A lecsó egy hamisítatlan nyári étel, amiről elmondható, hogy ahány ház, annyi recept. Én most egy olyan verziót mutatok, ami a tökéletes megoldás akkor is, ha vegetáriánusoknak készítjük. Bár a recepthez van hús is, jelen esetben grill kolbász, de mivel nem a lecsóban készül, ezért az megőrzi könnyű zöldséges ízét.
Fordított lecsó grillkolbásszal török lepénykenyérrel Broil King KEG- ben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 1 kg tv paprika
- 2 db zöldpaprika
- 4 fej hagyma
- 6 db paradicsom
- 1.5 dl passzírozott paradicsom
- 5 db sütnivaló kolbász
- 480 g liszt
- 4 dl víz
- 10 g porélesztő
- 1 db tojás sárgája
- 1 dl olívaolaj
Elkészítés:
Először a lepénykenyeret készítem el. Az élesztőt elkeverem 2 dl meleg vízben 120g liszttel, majd 20 percig állni hagyom. A 20 perc letelte után hozzá keverek 2 dl meleg vizet, a maradék lisztet és 8g sót. Alaposan kidolgozom, majd ismét 20 percig hagyom kelni. A KEG-et a pároló betéttel együtt 250 fokra fűtöm fel. Amikor az újabb 20 perc letelt, a tésztát megformázom, majd megint 20 percig hagyom pihenni. Közben elkeverek 1 evőkanál lisztet 0.5 dl hideg vízzel. Hozzá öntök 0.5 dl forrásban lévő vizet, majd gyorsan elkeverem. Amikor homogén állagú hozzá keverem a tojás sárgáját is. A tésztát megkenem ezzel a keverékkel, majd az ujjaimmal mintát nyomok bele.
A pároló betétbe vizet öntök, majd egy pizzakövön azonnal berakom a gőzös közegbe sülni a kenyeret és 15-17 percig sütöm.
Amikor megsült kiveszem a pároló betétet és a rácsra egy wokot teszek. Olíva olajat öntök bele, és amikor felmelegszik, elkezdem sütni a feldarabolt paprikát. 5-6 perc elteltével adom hozzá a félfőre vágott hagymát majd 3-4 perc után a meghámozott és feldarabolt paradicsomot. Sózom, és passzírozott paradicsomot adok hozzá. 5-6 percig még sütöm és készen is van. A paprika enyhén roppanós állagú marad.
Opcionálisan süthető hozzá grillkolbász is, ami jelen esetben egy chedar sajtos zöldfűszeres kolbász volt.