Itt a hétvége legjobb receptje! Ez a gazdag krémleves igazán nagyszerű: sűrű, füstös, ízes, édes, pikáns, csípős. Mindent tud, amit egy őszi krémlevesnek tudnia kell. Szívünk szerint ezt ennénk egészen tavaszig, annyira tökéletes!
Füstölt paradicsomos-pikáns sütőtök krémleves
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 1 db kisebb sütőtök
- 8 db nagyobb paradicsom
- 2 db jalapeno paprika (opcionális)
- 1 fej fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 szál póréhagyma
- 2 db mogyoróhagyma
- 2 db babérlevél
- 2 ág friss kakukkfű
- 2 liter csirke alaplé vagy zöldség alaplé
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
1. Melegítse elő a Broil King KEG füstölőt 100 Celsius fokra, használjon pár marék tetszőleges füstölőfát. Előre is elkészítheti a füstölt zöldségeket: ha éppen húst füstöl, tegye őket a hús mellé nyugodtan és másnap készítse el a levest.
2. Kenje meg olívaolajjal a kimagozott és nagyobb darabokra vágott sütőtök, a felezett paradicsom, a felezett jalapeno paprika és a félbe vágott fokhagyma felületét. Helyezze a paradicsomot egy fóliával bélelt tálcára. Rétegezze a paradicsomot és a többi zöldséget a füstölő rácsaira. Füstölje 2 órán át.
3. Közben pirítsa meg a póréhagymát, a hagymát és a mogyoróhagymát 2 evőkanál olívaolajban 4 percig egy nagy fazékban. Adja hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet és az alaplevet. Állítsa alacsony hőfokra, amíg a füstölt zöldségek elkészülnek.
4. Amikor a füstölt zöldségek megpuhultak, vegye ki őket a füstölőből. Kanállal szedje ki a sütőtök húsát a héjából, hámozza meg a paradicsomot, nyomja ki a fokhagyma gerezdjeit a héjából, és vágja kockákra a jalapeno paprikát. Adja hozzá a fűszeres alapléhez, és főzze alacsony lángon 30 percig. Vegye ki és dobja ki a babérleveleket. Botmixerrel pürésítse a levest, majd ízesítse sóval és borssal.
5. Karikázza fel a póréhagymát és pirítsa meg pár perc alatt. Forrón tálalja a levest, díszítse a pirított póréhagyma karikákkal. Jó étvágyat!
