Itt a hétvége legjobb receptje! Ez a gazdag krémleves igazán nagyszerű: sűrű, füstös, ízes, édes, pikáns, csípős. Mindent tud, amit egy őszi krémlevesnek tudnia kell. Szívünk szerint ezt ennénk egészen tavaszig, annyira tökéletes!

Füstölt paradicsomos-pikáns sütőtök krémleves

Elkészítési idő: 180 perc perc
Nehézség: 2

Füstölt paradicsomos-pikáns sütőtök krémleves

írta: Broil King Magyarország

Hozzávalók:

  • 1 db kisebb sütőtök
  • 8 db nagyobb paradicsom
  • 2 db jalapeno paprika (opcionális)
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 db mogyoróhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 2 liter csirke alaplé vagy zöldség alaplé
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

1. Melegítse elő a Broil King KEG füstölőt 100 Celsius fokra, használjon pár marék tetszőleges füstölőfát. Előre is elkészítheti a füstölt zöldségeket: ha éppen húst füstöl, tegye őket a hús mellé nyugodtan és másnap készítse el a levest.

2. Kenje meg olívaolajjal a kimagozott és nagyobb darabokra vágott sütőtök, a felezett paradicsom, a felezett jalapeno paprika és a félbe vágott fokhagyma felületét. Helyezze a paradicsomot egy fóliával bélelt tálcára. Rétegezze a paradicsomot és a többi zöldséget a füstölő rácsaira. Füstölje 2 órán át.

3. Közben pirítsa meg a póréhagymát, a hagymát és a mogyoróhagymát 2 evőkanál olívaolajban 4 percig egy nagy fazékban. Adja hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet és az alaplevet. Állítsa alacsony hőfokra, amíg a füstölt zöldségek elkészülnek.

4. Amikor a füstölt zöldségek megpuhultak, vegye ki őket a füstölőből. Kanállal szedje ki a sütőtök húsát a héjából, hámozza meg a paradicsomot, nyomja ki a fokhagyma gerezdjeit a héjából, és vágja kockákra a jalapeno paprikát. Adja hozzá a fűszeres alapléhez, és főzze alacsony lángon 30 percig. Vegye ki és dobja ki a babérleveleket. Botmixerrel pürésítse a levest, majd ízesítse sóval és borssal.

5. Karikázza fel a póréhagymát és pirítsa meg pár perc alatt. Forrón tálalja a levest, díszítse a pirított póréhagyma karikákkal. Jó étvágyat!