Vegetáriánus burger, ami némi előkészületet igényel, de a sütése igazán gyorsan megvan. Finom ízek, kellemes textúrák!

Grillezett lencse burger

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: 3

Grillezett lencse burger

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 300 g lencse
  • 250 g főtt barnarizs
  • 1 marék dió
  • 1 ek miso paszta
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek mustár
  • 2 kk fokhagymapor
  • 1 kk kömény
  • fél kk koriander
  • fél kk só
  • fél kk bors
  • 2 ek friss bazsalikom
  • 1 db hagyma
  • 2 ek szezámmag

Elkészítés:

  1. Már előző este áztassuk be a száraz lencsét 3-4 pohár mennyiségű vízbe, és hagyjuk pihenni legalább 8 órát.
  2. Amikor kivesszük a lencsét hagyjuk pihenni, amíg szükség nem lesz rá. (Minél tovább áll, annál jobb, akár 24 órát is pihentethetjük.)
  3. Jöhet a pogácsa összeállítása: egy nagyobb aprítóba tegyük bele a lencsét, a főtt rizst, a miso pasztát, a mustárt, olajat, fokhagymaport, só, borsot, fűszereket és a hagymát.
  4. Az aprítóban dolgozzuk össze addig, amíg el nem kezd összeállni, de fontos, hogy ne törjük nagyon össze a hozzávalókat, mert nem pépet akarunk, hanem egy jól formázható alapot.
  5. Amikor elkészült a massza, akkor még tehetünk bele sót, ízlés szerint, és kezdhetjük a formázást.
  6. Benedvesített kézzel készítsünk pogácsákat a keverékből, amit aztán hűtőben pihentessünk grillezésig.
  7. A grillt melegítsük elő két zónásra. Egyet közepes/magas hőfokra és egy másikat alacsony/közepesre.
  8. Tegyük fel a pogácsákat egy grill lapra és oldalanként 4-5 perc alatt pirítsuk meg a külsejét. Majd tegyük át a hűvösebb részre még 10 percre, hogy teljesen átsüljön az egész zöldségpogácsa.
  9. Zsemlébe, tortillába töltve vagy hagyományos körettel fogyasszuk.