Enyhén pikáns desszert az ananász édességével és a fagyi hűvösével kiegészítve. Igazi nyári különlegesség!
Pikáns grillezett ananász
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 db ananász
- 600 ml víz
- 15 db szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 1 rúd vanília
- 7 ek cukor
- 1 db chili
- 1 ek gyömbér
- 2 ek tamarind paszta
- olaj
- 6 gombóc kókusz fagyi
Elkészítés:
- Melegítsük elő az OFYR grillt, amíg a vaslap tűzforró lesz.
- Az ananászt tisztítsuk meg, vágjuk ki a közepét és szeleteljük fel 6 szeletre.
- Főzzünk szirupot a vízből, cukorból és a fűszerekből, az olaj és a fagyi majd később kerül főszerepbe. A vanília magjait kaparjuk ki, a gyömbért reszeljük le és a chilit magozzuk ki, majd aprítsuk fel a főzethez. (A tamarind pasztát helyettesíthetjük 1 evőkanál cukor és 1 evőkanál lime levének keverékével.)
- A szirupot főzzük legalább 5 percig forrás után, hogy az ízek kellően átjárják.
- Ebbe a szirupba áztassuk be az ananász karikákat és hagyjuk pihenni 20 percig.
- Amikor lejárt a pihenő idő, olajozzuk le az OFYR felületét és tegyük fel az ananászt sülni.
- Ha mindkét oldalon kellően megkaramellizálódott a gyümölcs, tegyük a szeleteket külön-külön tányérra.
- Helyezzünk mindegyikre egy gombóc fagyit és locsoljuk meg a maradék sziruppal.