Grillezett kagyló arrabiata salsával

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: 3

Grillezett kagyló arrabiata salsával

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 450 g Kagyló
  • 4 db Paradicsom
  • 2 db Chili - száraz, mag nélkül
  • 60 ml Fehérbor
  • 3 gerezd Fokhagyma
  • 0,5 db Hagyma
  • 1 csipet Só
  • 1 csipet Bors
  • 0,5 marék Friss bazsalikom
  • 0,5 marék Friss petrezselyem
  • 2 ek Olívaolaj

Elkészítés:

  1. Először készítsd elő az arrabiata salsát a grill oldalégőjén. Ehhez a paradicsomot és hagymát tedd a rácsra, hogy kicsit megpuhuljanak.
  2. Ha megjelennek a szép grillcsíkok a zöldségek testén, tedd őket félre, hogy lehűljenek.
  3. Amikor már könnyedén tudsz velük dolgozni, kockázd fel őket.
  4. Közben hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes hőfokon. Ted bele a kockára vágott hagymát és a fokhagymát. Pirítsd üvegesre a hagymákat, majd add hozzá a kagylókat.
  5. Lefedve főzd addig, amíg szépen kinyílnak a kagylók. (Ami nem nyílik ki, azt nem lehet elfogyasztani, azt ki kell dobni.)
  6. Add hozzá a fehérbort, és forrald fel az egészet.
  7. Amikor ez megvan, add hozzá a felkockázott paradicsomot, a sót a borsot és a zöld fűszereket. Végül a felaprított chili paprikát is.
  8. Egy nagy és mély edénybe tálald a kagylókat, amiket bőven öntözz meg a vele sült szósszal. 

Extra tippek:

  • Ez a kagylós fogás szolgálhat előételként, de akár főételként. Ha ezt szánod a főfogásnak, akkor egyszerűen csak duplázd meg az adagot.
  • Csak élő kagylót használj a recepthez, amit előtte gondosan megmostál és szakálltalanítottál. (A kagyló oldalán lévő szakállkát egy határozott mozdulattal rántsd lefelé egy rongy vagy papír segítségével.)
  • A kagyló mosásához használhatsz dörzskefét, de a héjakat egymáshoz dörzsölve is szép eredményt lehet elérni.
  • Úgy tudod legegyszerűbben ellenőrizni, hogy a kagyló él-e még, hogy párszor odaütöd az asztallaphoz, ha összezáródik az ütésre, akkor használhatod. Ha nem csukódik be, akkor inkább dobd ki, mert könnyen gyomorrontás lehet a vége.
  • Ha erősebbre szeretnéd az ételt, akkor a chilit a főzés korábbi szakaszában add a többihez, így hosszabb ideje lesz kifejteni a hatását.