Paradicsom, oregánó és fenyőmag adja meg ennek a halas receptnek az ízvilágát. Gyorsan elkészül az egészséges olaszos főfogás.
Grillezett kardhal fenyőmaggal
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 2 db kardhal steak
- 124 ml olívaolaj
- 2 ek fenyőmag
- 60 ml vörösbor ecet
- 2 ek kapribogyó
- 4 szál friss oregánó
- fél kk méz
- 2 db paradicsom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a fenyőmagokat, amikor még nem éri el a kívánt hőfokot a grill. Körülbelül 4 perc alatt süssük aranybarnára a magokat, majd tegyük őket félre.
- A kardhalakat fűszerezzük sóval, borssal és pihentessük 15 percig.
- Addig keverjük el az ecetet, az apróra vágott kapribogyóval, a két szál aprított oregánóval és a mézzel.
- Az olajból hagyjunk meg 2 evőkanálnyit és a többit lassan csorgassuk a kapribogyós páchoz. Keverjük el alaposan az egészet, majd a pácot is tegyük félre.
- A paradicsomokat karikázzuk fel és rendezzük el a tálaló tányérokon úgy, hogy enyhén átfedjék egymást és egy kis paradicsom szőnyeget képezzenek.
- A maradék olajjal kenjük le a halakat és tegyük fel őket a grillre.
- Süssük négy percig az egyik, majd 4 percig a másik oldalon, de csak egyszer fordítsuk meg és sülés közben ne piszkáljuk.
- A készre sült halakat tegyük a paradicsomágyra, jöhet még a halra egy csipet só és bors, majd a korábban elkészített páccal is locsoljuk meg.
- Végül tegyük rájuk az oregánó szálakat és a fenyőmagokat díszítésnek.
- Tálalás előtt hagyjuk egy picit pihenni, hogy a pác átjárhassa a halat.