- írta: Peitli Csilla
Omlós hús és édeskés máz, igazi nyerő páros, amiért ugyan pár órát fűteni kell a grillt, de megéri!
Grillezett borda lekvárral
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1,5 kg borda
- 2 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 kk gyömbér
- 3 ek olaj
- 60 ml szójaszósz
- 4 kk ketchup
- 4 kk almaecet
- fél kk só
- fél kk bors
- 350 ml ribizli
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 150 fokra.
- Az egyik hagymát vágjuk fel nagyobb cikkelyekre, majd a fokhagymával és a hússal együtt tegyük egy nagyobb tűzálló tálba.
- Öntsünk rá 3,5 dl vizet és szorosan fedjük le az edényt alufóliával.
- Tegyük fel a grillre 3-3,5 órára puhulni.
- Amíg sül a hús, készítsük el a ribizlis mázat. Ehhez a maradék hagymát vágjuk fel apróra és pirítsuk meg az olajon egy serpenyőben.
- Amikor a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a reszelt gyömbért és főzzük még egy percig.
- Ekkor adjuk hozzá a szójaszószt, a ketchupöt, a sót, borsot és a lekvárt.
- Főzzük még 5 percig, hogy összeérjenek az ízek, majd vegyük le a tűzről. (Egy keveset tegyünk félre belőle a tálaláshoz, a többivel meg lekenjük a bordákat.)
- Amikor a borda kellően megpuhult, vegyük ki a főzővízből és emeljük kicsit a grill hőfokát, kb. 20-30 fokkal.
- A bordát kenjük le bőségesen a mázzal és tegyük vissza a grillre, ezúttal a rácsokra.
- A következő fél órában kenjük le minden 10 percben a bordákat és karamellizáljuk meg lassan a húst, ügyelve, nehogy megégjen.
- Amikor elkészült, a félretett mázzal együtt kínáljuk.