Omlós hús és édeskés máz, igazi nyerő páros, amiért ugyan pár órát fűteni kell a grillt, de megéri!

Grillezett borda lekvárral

Elkészítési idő: 280 perc
Nehézség: 4

Grillezett borda lekvárral

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1,5 kg borda
  • 2 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 kk gyömbér
  • 3 ek olaj
  • 60 ml szójaszósz
  • 4 kk ketchup
  • 4 kk almaecet
  • fél kk só
  • fél kk bors
  • 350 ml ribizli

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 150 fokra.
  2. Az egyik hagymát vágjuk fel nagyobb cikkelyekre, majd a fokhagymával és a hússal együtt tegyük egy nagyobb tűzálló tálba.
  3. Öntsünk rá 3,5 dl vizet és szorosan fedjük le az edényt alufóliával.
  4. Tegyük fel a grillre 3-3,5 órára puhulni.
  5. Amíg sül a hús, készítsük el a ribizlis mázat. Ehhez a maradék hagymát vágjuk fel apróra és pirítsuk meg az olajon egy serpenyőben.
  6. Amikor a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a reszelt gyömbért és főzzük még egy percig.
  7. Ekkor adjuk hozzá a szójaszószt, a ketchupöt, a sót, borsot és a lekvárt.
  8. Főzzük még 5 percig, hogy összeérjenek az ízek, majd vegyük le a tűzről. (Egy keveset tegyünk félre belőle a tálaláshoz, a többivel meg lekenjük a bordákat.)
  9. Amikor a borda kellően megpuhult, vegyük ki a főzővízből és emeljük kicsit a grill hőfokát, kb. 20-30 fokkal.
  10. A bordát kenjük le bőségesen a mázzal és tegyük vissza a grillre, ezúttal a rácsokra.
  11. A következő fél órában kenjük le minden 10 percben a bordákat és karamellizáljuk meg lassan a húst, ügyelve, nehogy megégjen.
  12. Amikor elkészült, a félretett mázzal együtt kínáljuk.