Ízletes, egyszerű alapanyagokat kívánó grillezett csirkemell, amit akár étkezés előtt egy órával is elkészíthetsz, az aromák még erősebben érződnek majd.

Grillezett csirke citrommal és kakukkfűvel

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: 4

Grillezett csirke citrommal és kakukkfűvel

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 4 db csontos csirkemell
  • 126 ml olívaolaj
  • 2 db citrom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ág kakukkfű
  • 1 marék olívabogyó
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Készítsük elő a grill a két zónás grillezéshez. E szerint a grill egyik oldalát melegítsük elő közepes/magas hőfokra, míg a másik oldalon tartsuk alacsonyan a hőmérsékletet.
  2. A csirkemelleket törüljük szárazra és sózzuk, borsozzuk őket nagyvonalúan.
  3. Ezután hagyjuk egy kicsit pihenni a csirkéket (20-60 percig).
  4. Egy citromot vágjuk fel vékony szeletekre és szedjük ki a magokat.
  5. A citromok felét helyezzük egy kisebb tálba (a másik felét tegyük félre a tálaláshoz), majd adjunk hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát és egy evőkanál olajat. Keverjük össze az egészet, majd sózzuk, borsozzuk ezt a pácot is.
  6. A másik két citrom levét préseljük ki egy kis pohárba.
  7. A csirkét paskoljuk szárazra megint egy papírtörlővel, hogy a só által kivont vizet is eltávolítsuk róla. Így lesz jó ropogós a bőr.
  8. Két evőkanál olajjal dörzsöljük be a csirkéket.
  9. A pácba tett citromkarikákat pirítsuk meg három perc alatt a grill melegebb részén. Ezután tegyük a tálaláshoz használt tálra.
  10. A grill hűvösebb felére pedig tegyük fel a csirkéket a bőrükkel lefelé és süssük 15-20 percig.
  11. Ezután fordítsuk meg és süssük még 8-10 percig a csirkéket.
  12. Végül pedig tegyük át a grill forróbb részére a húst és 1-2 perc alatt pirítsuk meg a külsejét.
  13. Tegyük át a tálalásra használt tálcára és pihentessük 10 percet. Egybe vagy kicsontozva vékony szeletekre vágva is tálalhatjuk.
  14. A csirkére ezután helyezzük rá a citromszeleteket (frisset és grillezettet is), locsoljuk meg az olajjal és szórjuk meg a kisebb darabokra tépkedett kakukkfűvel, a zúzott fokhagymákkal. Sózzuk és borsozzuk még egy kicsit és jöhet rá a citromlé is.
  15. Hagyjuk állni legalább 15 percet a tálalás előtt ebben a citromos fokhagymás olajos pácban, de akár 1 órát is pihenhet benne. Az ízek csak annál intenzívebbek lesznek!