Ízletes, egyszerű alapanyagokat kívánó grillezett csirkemell, amit akár étkezés előtt egy órával is elkészíthetsz, az aromák még erősebben érződnek majd.
Grillezett csirke citrommal és kakukkfűvel
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4 db csontos csirkemell
- 126 ml olívaolaj
- 2 db citrom
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ág kakukkfű
- 1 marék olívabogyó
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Készítsük elő a grill a két zónás grillezéshez. E szerint a grill egyik oldalát melegítsük elő közepes/magas hőfokra, míg a másik oldalon tartsuk alacsonyan a hőmérsékletet.
- A csirkemelleket törüljük szárazra és sózzuk, borsozzuk őket nagyvonalúan.
- Ezután hagyjuk egy kicsit pihenni a csirkéket (20-60 percig).
- Egy citromot vágjuk fel vékony szeletekre és szedjük ki a magokat.
- A citromok felét helyezzük egy kisebb tálba (a másik felét tegyük félre a tálaláshoz), majd adjunk hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát és egy evőkanál olajat. Keverjük össze az egészet, majd sózzuk, borsozzuk ezt a pácot is.
- A másik két citrom levét préseljük ki egy kis pohárba.
- A csirkét paskoljuk szárazra megint egy papírtörlővel, hogy a só által kivont vizet is eltávolítsuk róla. Így lesz jó ropogós a bőr.
- Két evőkanál olajjal dörzsöljük be a csirkéket.
- A pácba tett citromkarikákat pirítsuk meg három perc alatt a grill melegebb részén. Ezután tegyük a tálaláshoz használt tálra.
- A grill hűvösebb felére pedig tegyük fel a csirkéket a bőrükkel lefelé és süssük 15-20 percig.
- Ezután fordítsuk meg és süssük még 8-10 percig a csirkéket.
- Végül pedig tegyük át a grill forróbb részére a húst és 1-2 perc alatt pirítsuk meg a külsejét.
- Tegyük át a tálalásra használt tálcára és pihentessük 10 percet. Egybe vagy kicsontozva vékony szeletekre vágva is tálalhatjuk.
- A csirkére ezután helyezzük rá a citromszeleteket (frisset és grillezettet is), locsoljuk meg az olajjal és szórjuk meg a kisebb darabokra tépkedett kakukkfűvel, a zúzott fokhagymákkal. Sózzuk és borsozzuk még egy kicsit és jöhet rá a citromlé is.
- Hagyjuk állni legalább 15 percet a tálalás előtt ebben a citromos fokhagymás olajos pácban, de akár 1 órát is pihenhet benne. Az ízek csak annál intenzívebbek lesznek!