A nápolyi pizza mindössze 4 alapanyagból készül, de van pár részlet, amire érdemes odafigyelni, hogy tökéletes legyen a végeredmény!
Igazi nápolyi pizza otthon
írta: Alfa Forni Magyarország
Hozzávalók:
- 850 g liszt (0)
- 25 g só
- 3,5 g élesztő
- 500 ml víz
Elkészítés:
- A nápolyi pizza csak négy alapanyagból készül: nullás lisztből, vízből, élesztőből és sóból. Nem kell hozzá cukor vagy zsiradék, és fontos, hogy minden összetevő egyszerre kerül a tálba. Nincs élesztő felfuttatás. Viszont érdemes előre gondolkodni, mert órákban mérhető a kelesztés folyamata. A délután begyúrt tésztát csak este sütheted. Minél nagyobb mennyiséget készítesz, annál több időt kell várnod a sütéssel! Akár egy napot is pihentetheted a tésztát, de ilyenkor (és a nyári hőségben) tedd a hűtőbe, nehogy túlkeljen.
- Hagyományosan a nápolyi pizzát egy fa deszkán kell végezni. Halmozd középre a lisztet, és az egyik oldalra szórt a sót, míg a másikra az élesztőt. A só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül.
- Folyamatosan adagolva a vizet, dolgozd össze az hozzávalókat és készítsd egy kemény tésztát.
- Ezután jöhet az igazi munka: a gyúrás. Legalább 10 percig gyúrd a tésztát, többször átforgatva. Hosszan ki is húzhatod, majd újra magára hajtod és gyúrod tovább. Ez segít rugalmasabbá tenni a tésztát.
- Ezután válassz le 300 grammos darabokat, formázz belőlük golyót és hagyd őket kelni egy fa tálba.
- Amikor a pizzatészta megkelt, gyújtsd be a kemencét 450° C-ra.
- Ekkor kezdj csak neki a nyújtásnak.
- A nápolyi pizza a széleinél vastagabb, a közepén vékonyabb, így kézzel nyújtva, húzogatva, paskolgatva éred el a legjobb hatást.
- Amikor szépen megformáztad a pizzákat, jöhet a pizzaszósz, ami paradicsomból, sóból, oregánóból és igény szerint egyéb fűszerekből álljon, de zsiradék nélkül. Bolti szószt is használhatsz, de az igazi autentikus élményért, próbáld ki a házi szószt!
- A paradicsomszószra jöhet a kézzel darabokra tépett mozzarella (amit előre lecsöpögtettél) és a bazsalikom, amit nem kell nagyon apróra vágni ebben az esetben.
- A rizsliszttel beszórt pizzalapátra tedd fel a pizzát és mehet is sülni a forró kemencébe, 2 percre.
- Amikor a szélek szépen megpirultak és a sajt is megolvadt, veheted is ki.
- Ekkor még utolsó lépésnek locsold meg a pizzát egy kevés olívaolajjal.
- Így készül a nápolyi pizzák nagyágyúja, a Pizza Margherita!
+ 1 tipp: az Alfa Forni kemencékkel gyorsan és hatékonyan tudsz ízletes pizzákat készíteni bármikor. A különféle konstrukcióban (fával, gázzal fűthető) kemencék rendkívül magas hőfokra képesek és rekord idő alatt elkészül bennük a ropogós pizzatészta.