Ezzel a sós karamellás almával egy kis gyümölcsöt csempészhetsz a karácsonyi menübe, aminek még a gyerekek is örülnek majd.
Karácsonyi sós karamellás alma a grillről
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 8 db savanykás alma
- 225 g vaj
- 440 g barna cukor
- 240 ml kukorica szirup
- 1 konzerv sűrített tej
- 2 kk vanília kivonat
- ízlés szerint füstölt sópehely
- 8 db fa nyárs
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 110 fokra.
- Egy serpenyőben tegyük fel a vajat melegedni a grillre.
- Jöhet mellé egy nagy lábas víz, amit forraljunk fel.
- A lobogó vízbe mártsuk bele pár másodpercre az almákat, hgoy minden szennyeződés vagy viasz leoldódjon róla, majd töröljük szárazra.
- Az almákat vagdossuk be körbe egy kicsit, hogy az ízek majd jobban átjárhassák a gyümölcsöt.
- Tegyük őket egy tepsire és süssük a grillen 20 percig az almákat a vaj mellet.
- Amikor elkészültek az almák, nyomjunk mindegyike egy fa nyársat nyélnek.
- Amíg az almák sülnek, addig a füstölt vajat, a barna cukrot, a kukorica szirupot és a sűrített tejet keverjük össze és forraljuk fel.
- Folytonos keverés mellett közepes hőfokon sűítsük 25-30 percig vagy amíg a szósz eléri a 120 fokot.
- Amikor elárte a kellő hőfokot vegyük le és keverjük bele a vanília kivonatot.
- Gyorsan dolgozva, mársuk bele az almákat a szószba, majd szórjuk meg őket a sópehellyel.
- Hagyjuk sütőpapíron kihűlni az almákat, amíg megszilárdul rajtuk a máz.
+ 1 tipp: Gyorsan és nagyon óvatosan dolgozzunk a karamellás szósszal, mert nagyon forró és a könnyen megégethet.
+ 2 tipp: A sópelyhet a karamellbe is keverhetjük az almák bemártása előtt.